logo

Актуелности

Скуп извиђача у Младеновцу

Скуп извиђача у Младеновцу
Космајски одред извиђача из Младеновца и Савеза извиђача Београда организују у суботу 25. октобра традиционалну акцију "Извиђач у Београду". Ово такмичење се по први пут организује ван Београда, а окупиће тридесет одреда са територије града са преко 200 учесника.
Иначе, традиционална акција "Извиђач у Београду" је манифестација која се одржава преко 20 година у Београду, а ове године по први пут у Младеновцу и уопште ван престионице. Једнодевно такмичење извиђача ће се одржати у пет старосних категорије и више дисциплина на стазама у Младеновцу.

– Ми смо ове године као одред који је после седам година паузе поново оживео успели да добијемо организацију овог такмичења. До сада имамо пријављено 33 екипа са територија свих београдских општина са преко 200 учесника. Извиђачи ће се у 10 часова окупити испред зграде општине Младеновац, а од 11 часова се креће на стазе. Око 17 часова биће ручак у ресторану "Драпшин" и растанак екипа. Извиђачи ће се окушати у неколико дисциплина међу којима су најпопуларније такозвани "Илегалац" и вишебој. Илегалац је такмичење које подразумева шифроване поруке, писма, пренос, поруке курира, процену даљине од ока, тајне базе итд. Такмичење ће се одржавати у пет старосних конкуранција на стазама у граду. Локације су од општине ка Спортском центру, ОШ "Момчило Живојиновић", Техничка школа, Драпшин и уопште центар града и сналажење у урбаном окружењу – каже Дарко Лазаревић, старешина Космајског одреда извиђача.


Он нам је рекао да младеновачки одред постоји од 1956. године и да је током свог постојања имао завидне резултате међу којим и неколико првих места у Србији.

– Од пре седам година имали смо проблема са радом и финансирањем, а сада крећемо поново са 30 стартних чланова, основаца и средњошколаца. Кроз наш одред је од оснивања прошло преко 5000 деце, а као организација спроводимо и програме превенције наркоманије и болести зависности, екологије – додаје Лазаревић.

Што се тиче заступљености извиђачког покрета у Младеновцу наш саговорник каже да ове активности тренутно не уживају велику популарност међу омладином. Овај одред тренутно броји око тридесетак чланова, а својевремено је окупљао и преко 200 извиђача из Младеновца.

– Међутим, ствари се и овде полако мењају. Општина нам је сада доделила простор и новац, али проблем је што људи нису упознати са нашим покретом. Генерално у Србији извиђачки покрет је опао у односу на пре 15 година али већ сада постоје у Београду четири нова одреда тако да се полако враћа интересовање младих за извиђачки покрет – каже Лазаревић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.