logo

Актуелности

По правду у Београд

По правду у Београд

Крајем октобра Влада Србије усвојила је сет предлога закона о правосуђу, међу којима је и Закон о новој мрежи судова, који предвиђа драстично смањење броја судова и њихово измештање из бројних места у Србији. Између осталог у Београду ће уместо девет општинских остати два основна суда - Први и Други.

Први основни суд биће надлежан за општине Врачар, Вождовац, Звездара, Земун, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град и Чукарица.

Други основни суд ће бити задужен за општине - Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац , Обреновац, Сопот и Сурчин.

Реакције на нови пакет законе уследиле су одмах по усвајању. Највише критикован је део закона који се односи на измену судске мреже, односно на укидање великог броја општинских судова у Србији. Међутим одговор предлагача је да је циљ ове реформе правосуђа брже решавање судских спорова, као и да суђење у првом степену, у основним судовима, траје најдуже годину дана, а у другом степену до шест месеци.

Уместо општинских судова биће формирана 34 основна суда, уместо 26 окружних биће исто толико виших, а по рангу следе апелациони и врховни касациони суд. Трговинске судове замениће привредни судови.

У Србији сада постоји 120 општинских судова, па ће чак њих 86 постати подручне јединице основних судова, у које ће судија долазити по потреби. Новим законским решењима је предвиђено да уместо општинских судова буду уведена 34 основна суда која ће бити смештена у окружне центре и ниједан суд неће имати мање од 40 судија. У Србији сада постоји 120 општинских судова, што практично значи да ће три четвртине садашњих судова бити измештено.


– Верујемо да ће нова мрежа судова олакшати посао судијама, повећати ефикасност и квалитет судских поступака. Грађани ни на који начин неће бити узнемирени смањењем броја судова јер ће остати судске јединице тамо где се сада налазе судови. У те судске јединице ће долазити судије по потреби, а грађани и њихови заступници ће моћи да овере документа, предају предмете у писарници, имају увид у предмете и да се обаве суђења – објаснио је за "Блиц", Слободан Хомен, државни секретар Министарства правде. Према његовим речима, увођењем великих основних судова уместо бројних општинских значајно ће се сузбити корупција и додаје да ће оваква мрежа судова прекинуће повезаности неких судија са локалним тајкунима.



Судија Окружног суда у Београду Омер Хаџиомеровић сматра да ће квалитет закона моћи да се оцени тек кад он почне практично да се примењује. Он каже да је добра страна закона то што ће судије у местима бити измештени, што "смањује притисак мале средине".


– Када убудуће судија из Љига оде да суди у Ваљево, а његов колега дође у Љиг, он неће морати да се плаши локалних моћника – тврди Хаџиомеровић за "Блиц".

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.