logo

Актуелности

Положени венци на споменик у Марковцу

altПредставници градске општине Младеновац и ромских удружења положили су венце на споменик убијеним цивилима у Марковцу, засеок Бељевац. На овом месту су 26. децембра 1943. године четници убили 23 мештана из оближњег села Копљари.

Поводом Дана победе над фашизмом, У име градске општине Младеновац, венац на споменик у Марковцу су положили Владан Глишић, председник градске општине Младеновац и Сузана Васић, члан Већа ГО Младеновац.

Владан Глишић, председник градске општине Младеновац, рекао је да постоји велики број оваквих споменика на територији наше општине.

- Наша је обавеза да одамо пошту невиним жртвама који су страдали у једном безумном рату и да се супроставимо свим облицима насилног понашање, фашистичког, где је једина ваша кривица била боја коже или другачија расна карактеристика. Општина Младеновац ће на иницијативу борачких удружења свих ратова као и чланова Већа, направити једну мапу свих споменика где су страдали наши недужни суграђани и да им на тај начин одамо почаст - рекао је Глишић.

altНенад Симић, потпредеседник Демократске уније Рома, подсетио је да су у Марковцу 26.12.1943. године четници на овом месту извршили одмазду и "заклали 23 или 27 људи ромске националности"

- Ево данас захваљујући председнику општине и Сузани Васић дошли смо да положимо цвеће на овај споменик и да одамо пошту јер је данас и Дан победе над фашизмом. Трудимо се да овај споменик не остане заборављен и ми смо га и пре обилазили. Још 2000. године СУБНОР из Аранђеловца и Младеновца су подигли овај спомени, а иза се налази стари споменик.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.