logo

Актуелности

Пријем за организацију слепих Младеновца

Пријем за организацију слепих Младеновца Заменик председника општине Дејан Чокић и секретар скупштине Предраг Вулиновић примили су данас представнике савеза слепих и слабовидих Србије, Београда и Младеновца. Пријем је уприличен поводом предстојеће прослава 35. годишњице постојања Међуопштинске организације слепих и слабовидих Младеновца и Сопота. Домаћини и гости разговарали су о проблемима слепих лица у нашој општини као и о могућностима за помоћ овој организацији.

– Локална самоуправа је та на коју смо ми упућени у свакој средини, па и у Младеновцу. Ове године наша организација у Младеновцу обележава 35 година од оснивања. Највећи је проблем што ми немамо системске законе који бу регулисали нашу област него врло често зависимо од добре воље појединаца из органа власти. Са задовољством овде истичем Предрага Вулиновића који је осведочени пријатељ наше организације и помогао је бројне манифестације и такви људи су увек добродшли, а ми уопште имамо врло позитивно искуство са Општином Младеновац. Међутим, на нивоу Србије покушавамо да иницирамо разне законе, док је и примена постојећих закона је проблематична. Многи политичари у својим кампањама инвалиде користе за стицање политичких поена, тако да понекад стичемо утисак да смо злоупотребљени. После тих кампања инвалиди се опет забораве и све се враћа на старо. Мислим да начин финснсирања путем пројеката који сте усвојили може да има ефекта али треба размишљати да дотације инвалидским организацијама ипак буду редовне, а да се финасирају и циљни пројекти. Неке редовне дотације су ипак неопходне за наш елементарни рад – рекао је Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије, организације са преко 10.000 чланова.

На проблеме са којима се сусрећу слепи и салбовиди у Младеновцу указао је Драган Лакић, председник Савеза слепих Младеновца. Он је рекао да у нашој општини живи велики број деце која седе по селима и неким забаченим становима, а која имају оштећен вид.

– Ми се трудимо да дођемо до њих. Међутим, дешава се да родитељи који воле своју децу не желе да их пошаљу на рехабилитацију, јер ми имамо школу у Земуну. Тако да је то огромна грешка код тих породица. Осмислили смо да обележимо наш јубилеј и да упознамо суграђане о дометима слепих лица. Људи који нас не познају мисле да ми не умемо ништа да радимо, а то није тако и није тако страшно бити слабовид или без вида. Знате, има људи који имају оба ока, а слепи су и ми често знамо и можемо више од њих. Ми смо од наше општине добили 130.000 динара што прелази наше трошкове јер цене стално расте и потребна нам је помоћ за организацију јубилеја. Такође, бих вас замолио да се попуне те јамице на асфалту по граду где можемо да паднемо. Звучни семафори су посебан проблем и ми нисмо задовољни како то "ДИП" одржава. Када се поквари семафор чекамо по месец – два да се поправи. Горња страна "Робне куће" где се налази, по мени, је најопаснији прелаз у граду ту треба да се намсети звучни семафор, јер је опасно како и за слепе тако и за децу која туда иду у школу – рекао је Лакић.

Заменик председника општине Дејан Чокић, рекао је да је сарадња са овом организацијом морална обавеза Општине.

– Задовољство ми је што сте данас овде и бићу одмах конкретан. Финасирање више неће зависти од воље појединаца у општини и тога да ли ћемо ми вама изаћи у сусрет или не. Новац за ваш рад неће бити условљен само пројектима и можете слободно направити допис за потребна средства за организовање јубилеја. Општина ће вам изаћи у сусрет. Не морате да се бринете да ће пројекти бити основни услов и механизам преко којег ћете доћи до новца. Општина има средства у буџету за која нису потребни пројекти да би вам новчано помогли за ваш јубилеј – рекао је Чокић.

Предраг Вулиновић, секретар Општине Младеновац, најавио је да ће простор у којем се налази организација слепих и слабовидих бити адаптиран и додао.

– Нико од нас, ни садашњи, а ни претходни председник општине, није вас обилазио током изборних кампања и мислим да је и данашњи састанак потврда о нашој сарадњи која стално постоји. Немојте да сумњате у Општину Младеновац јер помоћ вама представља морални минимум који је ова општина дужна да испуни.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.