logo

Актуелности

Обележена годишњица НАТО агресије

Обележена годишњица НАТО агресијеУз звуке сирена и полагање венаца на Спомен чесму палим борцима од 1990 – 1999, данас у 12 часова, обележен је Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању. Након минута ћутања венце на Спомен чесму у градском парку положили су отац и мајка Зорана Милојевића, нашег суграђанина из Велике Иванче, који је 1999. године, као припадник 63. падобранске бригаде ВЈ, погинуо на Кошарама. Испред Градске општине Младеновац, венац је положио Бранислав Јовановић, председник општине, а венце су положили и представници младеновачких подружница борачких организација и удружења.

– Да би Србија постојала мора се сећати онога што је било. Морамо памтити жртве које су током наше историје пале да би ми данас стајали овде и то морамо поштовати. Њих не смемо никада заборавити. Данас је десет година од почетка НАТО агресије на Србију, почетка страдања које траје и дан данас, закључно са проглашењем такозване републике Косово. Наставља се наша борба да сачувамо Србију где морамо настојати да свим легитимним методама сачувамо нашу државу због људи који су дали животе да би она постојала – рекао је Бранислав Јовановић.

На данашњи дан пре десет година, Северноатлантска алијанса почела је бомбардовање СР Југославије, које је трајало 78 дана. Прве сирене означиле су почетак једанаестонедељног бомбардовања тадашње СР Југославије 24. марта 1999, око осам сати увече. Коначан број жртава званично никада није саопштен, а процене се крећу између 1.200 и 2.500 погинулих и око 5.000 рањених. Материјална штета је процењена на око 30 милијарди долара. Тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.