logo

Актуелности

СОС Маркет и у Младеновцу

СОС Маркет и у МладеновцуПредседник општине Младеновац, Бранислав Јовановић, разговарао је данас са делегацијом Асоцијације слободних и независних синдиката и (АСНС) Милорадом Мишковићем, директором Трговинског предузећа "Јабука". Тема данашњег састанка било је изналажење могућности за отварање СОС Маркета у Младеновцу, продавнице за социјално угрожене грађане у којој би одређене категорије становништва имале могућност куповине прехрамбених производа по знатно нижим ценама. Након сусрета са председником општине, одржан је састанак са локалним произвођачима.

Прва оваква продавница у Београду је отворена за све грађане док ће у каснијој фази грађани који имају минималну зараду, пензије ниже од 20.000 динара, незапослени, расељени са Косова и људи коју примају минимални износ социјалне помоћи имати право куповине са картицама које ће добијати у "Јабуци", у Чича Илијиној 6 и у Баја Секулића 43, као и у просторијама Асоцијације слободних и независних синдиката Србије.

– Имао част да СОС маркети заживе и у Младеновцу, да ли на жалост или на срећу, време ће показати. Било како било, идеја да наши грађани могу да купе производе јефтиније него у другим продавницама је идеја коју свако треба да подржи. Видећемо да ли ће сви имати право куповине или само они грађани са нижим примањима, али идеја је да се цена свих производа које купујемо је да се доведу на нижи ниво где неће бити ни монопола нити абнормалне зараде поједних трговоаца – рекао је Јовановић.

Ранка Савић, председница АСНС – а, рекла је да је са локалном самоуправом у Младеновцу добијена подршка за овај пројекат. Она је додала да су понуђене одређене локације за маркет у граду које ће данас погледати и изразила очекивање да ће ускоро први СОС Маркет у Младеновцу почети са радом.

– Сигурно је да овакве продавнице требају Србији. Показује се да велики број грађана живи изузетно тешко, а са отварањем СОС Маркета ми показујемо да цене у Србији могу бити ниже, да марже могу бити ниже и да рокови плаћања добављачима не морају бити 180 дана, већ 30 и 40 дана. Овим пројектом доћи ће до нових запошљавања, уколико се по Србији отвори око 50 маркета ту ће се запослити преко 1000 људи – рекла је Савићева.

Милорад Мишковић, директор Трговинског предузећа "Јабука", изјавио је да се као партнер у овом пројекту ово предузеће труди да у СОС маркету све буде најјефтиније, као и да због технике куповине ово предузеће издаје картице који су социјално угрожени.

– Гарантујемо да је роба која се продаје, поред тога што је најјефтинија, такође и најквалитетнија. Истовремно покушавамо са локалном самоуправом да овај пројекат постане и замајац развоја локалне економије, тако што би сви локални произвођачи хране имали приоритет у снабдевању, с тим што морају испунити критеријуме квалитета. Надам се да ће они бити задовољни са роковима плаћања које могу добити само у СОС маркетима – каже Мишковић. Он је представио и неке од актуелних цена у СОС продавницама.

– Тако је хлеб 25 динара, и идемо на то да се скине на 22 или 23 динара. Млеко у ело паку је 36 динара, а у брику 41 динар. У Београду је цена млека у брику од 50 до 70 динара, а у ело паку око 40. Конкретно, квалитетни црни лук је 12 динара, кромпир је 14 динара – додаје Мишковић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.