logo

Актуелности

Обележено 200 година од смрти кнеза Вићентија Петровића

У присуству припадника Војске Србије, делегације општине Младеновац, потомака и грађана, на Јовићком гробљу у Кораћици одржан је парастос и положени су венци на гроб кнеза Вићентија Петровића, чиме је обележено 200 година од његове смрти. На спомен обележје, у име Градске општине Младеновац, венце су положили председница Скупштине општине Гордана Димитријевић - Бјеличић, заменик председника Скупштине Душан Игњатовић и члан општинског Већа, Зоран Јоцић. Венац су положили и припадници Војске Србије.

Вићентије Петровић је једна од значајнијих историјских личности Младеновца. Као угледни трговац, пре 1804.године био је обор-кнез грочанске нахије. Био је један од учесника Орашачког збора и доношења одлуке о покретању Првог српског устанка као и избора Карађорђа за вожда. Учествовао је са осталим устаницима у ослобађању Београда 1806.године, а такође је био учесник бојева у Другом српском устанку. Кнез Вићентије Петровић је био рођен и умро у Кораћици.

У кратком програму монолог на тему Првог и Другог српског устанка извео је глумац Александар Дуњић.

Knezvicentije2
Knezvicentije3
Knezvicentije4
Knezvicentije5

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.