logo

Актуелности

Буџет Града за 2010. годину око 77,3 милијарди динара

Буџет Града за 2010. годину око 77,3 милијарди динара Одлуком о буџету града за 2010. годину, коју је на јучерашњој седници усвојила Скупштина града, планирана су укупна средства од око 77,3 милијарде динара или 14,2 одсто више него у 2009. Према речима Душка Никодијевића, помоћника градског секретара за финансије, око 73,1 милијарду динара чине јавна средства буџета града, а 4,2 милијарде су други приходи.

– Кад је реч о текућим приходима града, очекујемо средства од око 54,1 милијарду динара, што је за 5,3 одсто више него у 2009. На ове приходе треба додати и друге, попут средстава од приватизације, те задуживања од домаћих и иностраних банака, као и средства која корисници буџета остваре као сопствене приходе. Када се све те ставке обједине, добије се укупан износ од око 77,3 милијарде динара. Оно што је најзначајније јесте да ће Београд, без обзира на економску ситуацију, наставити да се развија, те је више од пола буџета усмерено на инвестиције. Буџетски дефицит од 17,1 милијарде динара заправо су средства позајмљена од домаћих и иностраних банака и то од домаћих пет а од страних око 12 милијарди динара – казао је Никодијевић.

Градоначелник Београда, Драган Ђилас, нагласио је да буџет има неколико основних ставки, а најважније су да се настави са социјалним давањима у овим тешким временима и да се наставе започети пројекти.

– Буџетом ћемо, поред пројеката који су већ започети, додатно финансирати пољопривреду јер је то наша највећа извозна грана, али и туризам. Друга могућност је била да наш буџет буде "нулти", како би неки желели, да све стане. Мислим да су такве тврдње бесмислене – истакао Ђилас.

Председник Скупштине града Београда Александар Антић рекао је да ће буџет за 2010. годину имати социјални, развојни и рестриктивни карактер. Он је као новину за следећу годину најавио да ће сви старији од 65 година имати право на бесплатан градски превоз.

Антић је објаснио да су задуживања код иностраних кредитора неопоходна јер Београд из сопствених средстава не може да прави нове мостове и реализује друге велике пројекте.

– Ниједан град на свету није се развијао, нити градио мостове, железницу или метро користећи своја текућа средства, већ јефтине банкарске кредите. Београд у наредној години има инострано кредитно задужење од 11 милијарди, које ће бити искоришћено за изградњу моста преко Аде и прилазних саобраћајница, као и за реконструкцију Булевара краља Александра. Имамо и домаће задужење од око пет милијарди, које ћемо уложити у изградњу социјално непрофитних станова и наставак изградње регионалног водовода Макиш–Младеновац. То су стратешки, суштински важни пројекти за Београд – објаснио је Антић.

У оквиру обједињене расправе, градски одборници усвојили су и одлуке о обиму средстава за градске општине, накнади за коришћење грађевинског земљишта, одлуку о локалним комуналним таксама, утврђивању закупнина за пословни простор, накнади за заштиту и унапређење животне средине, боравишној такси и ценовник услуга градске управе.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.