logo

Актуелности

Посао за приоритетне групе младих

Посао за приоритетне групе младихСавет за запошљавање Градске општине Младеновац организовао је јуче радни састанак са представницима Пројекта "Запошљавање и миграција младих" који спроводе четири агенције Уједињених нација и национални партнери. Наша општина је укључена у овај програм који има за циљ побољшање запослености младих, а за који је Шпанска влада издвојила 8.000.000 евра.

Са детаљима овог пројекта упознала нас је Ирма Лутовац , нациoнална сарадница на Пројекту "Запошљавање и миграција младих". Она је нагалсила да је за овај пројекат обезбеђено широко партенрство УНДП -а , УНИЦЕФ - а, Међународне организације рада, Међународне организација за миграције али и домаћих организација, пре свега Министарства економије и регионалног развоја, Министарства омладине и спорта, Министарства за социјална питања, Центри за социјални рад и Национална служба за запошљавање.

− Пројекат има за циљ боље запошљавање младих, а новац је обезбедила Шпанска влада, уз део који је издвојила и Влада Републике Србије тако да је укупан фонд 8.000.000 евра. Битан део пројекта је Фонд за запошљавање младих који је основан како би се из њега директно подржале активне мере запошљавања. Први позив послодавцима и младима смо објавили крајем јануара и он је још увек отворен. Сада радимо са локалним саветима за запошљавање како би нам помогли да тај новац усмеримо на најбољи начин тако што ће одредити приоритетне групе младих − рекла је Лутовац.

Питали смо нашу саговорницу да нам разјасни шта заправо значи "приоритетне групе младих", односно да ли су сви млади без посла приоритет овог пројекта ?

− Статистика нам каже да у том великом броју незапослених младих људи имамо јако велики број онох који имају само I или II степен стручне спреме, дакле само завршену основну или незавршену средњу школу. Због незавршеног образовања они су у доста тешкој позицији и у том смислу су они наша циљна група, дакле битно је да су то млади од 15 до 30 година и да имају I или II степен стручне спреме − објаснила је Ирма Лутовац.

Она је додала да је након првог позива послодавцима и младима расписаног у јануару ове године, који је још актуелан, преко Националне службе за запошљавање забележено велико интересовање.

− Планирамо да кроз овај пројекат који ће трајати до краја 2011. године прође 3.000 младих људи и надамо се да ће што више њих успети да дође до адекватног запошљења. Чим будемо имали прве резултате ми ћемо са тим званично изаћи, али се надам да ћемо за неколико месеци имати прву анализу.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.