logo

Актуелности

Два милиона евра из буџета Града за подстицајна средства пољопривредницима

 

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас успешно пољопривредно газдинство породице Младеновић у селу Дубона, у општини Младеновац, које је уз помоћ подстицајних средстава Града Београда купило трактор. Весић је том приликом обишао и хладњачу која се налази у оквиру газдинства ове породице, која се углавном бави воћарском производњом и обрађује површину од 20 хектара земљишта.

Заменик градоначелника истакао је да у оквиру програма „Београд 2030” пољопривреда представља један од четири стуба развоја Београда.

– И зато Београд све више и више новца улаже у ову област. Ми смо 2015. године, као Град Београд, издвајали 22 милиона динара за субвенције пољопривредницима, 2012. године је дато мање од 10 милиона, а ове године дајемо 240 милиона динара. Од 2015. године до данас, Град Београд је за ову намену дао 1,2 милијарде динара, што је нешто више од десет милиона евра. Укупно смо подржали 700 пољопривредника, а ове године смо само у селу Дубона подржали 40 пољопривредних газдинстава – прецизирао је Весић.

Он је навео да је једно од њих и газдинство шесточлане породице Младеновић које је добило подстицајна средства за куповину трактора, а које има 15 хектара под воћем.

– За нас је пољопривреда важна и желимо да покажемо пољопривредницима да Град стоји уз њих. Град Београд је други пољопривредни регион у Србији јер има 170.000 хектара обрадивог земљишта. До сада нисмо довољно улагали у пољопривреду и зато сам срећан што смо дошли у ситуацију да можемо ове године из нашег буџета да издвојимо два милиона евра за подстицајна средства пољопривредницима. Ове субвенције немају никакве везе са субвенцијама које даје Република, јер сви пољопривредници могу да конкуришу и за средства које даје Република. Ово је додатни подстицај који Београд даје пољопривредницима на својој територији – рекао је Весић.

Весић је нагласио да је за Град пољопривреда толико важна да је ове године основан Секретаријат за пољопривреду и додао да ће се на тај начин више и конкретније бавити њиховим проблемима.

– Наша идеја је да, на основу измене закона, новац који припада Граду од закупа пољопривредног земљишта улажемо у све градске општине, то јест у заштиту од града и да обновимо пољочуварску службу. Поред тога, формираћемо и једну агенцију која ће се бавити помагањем пољопривредницима да конкуришу за пројекте из међународних фондова, пре свега из фондова Европске уније, како бисмо омогућили да што више њих дођу до средстава која су им неопходна за развој пољопривреде, јер ова област у свету мора да буде подржавана и субвенционисана – рекао је заменик градоначелника, додајући да од пољопривреде живи велики број Београђана, који су понос града.

Вршилац дужности секретара за пољопривреду Саво Павичић најавио је да ће следеће недеље бити објављено пет јавних позива за субвенције у пољопривреди.

– Сто милиона динара биће намењено за набавку механизације, то јест пољопривредних трактора, затим тридесет милиона за прикључне машине, 35 милиона за пчеларство, тридесет милиона за сточарство, и то да пољопривредници могу набавити, на пример, до три јунице или минимум десет оваца. Када је реч о воћарству и повртарству, ове године се у ове области улаже 45 милиона динара. Средства су намењена за набавку противградних мрежа, пластеника, система за наводњавање, маказа за орезивање – рекао је Павичић.

Директорка Пољопривредне и саветодавне стручне службе Београд Милица Јанковић је подсетила да ова институција послује на територији целог града и покрива свих 17 општина.

– Град Београд је оформио Секретаријат за пољопривреду и определио огроман новац за подстицаје ове године. Пољопривредна и саветодавна стручна служба стоје на располагању за попуњавање захтева за подстицаје на свим нивоима који постоје у Републици Србији. Стојимо на располагању свим пољопривредним произвођачима и свакодневно смо на терену. Позивамо све оне којима је помоћ потребна да дођу код нас јер је управо исправна документација оно што их приближава остваривању подстицаја – истакла је Јанковићева.

Захваливши Граду Београду на помоћи, воћар из Дубоне Предраг Младеновић је казао да је механизација коју је његово домаћинство до сада користило старо више од три деценије.

– Хвала Граду и Пољопривредној саветодавној служби, која нам помаже око потребне документације. За нас је сваки подстицај добродошао и то је прави начин да се пољопривредницима помогне – казао је Младеновић.

Vesicdubona1
Vesicdubona2
Vesicdubona3
Vesicdubona4

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.