logo

Друштво

Добитници јавних признања Младеновца

Добитници јавних признања МладеновцаНажалост, као и све остало што се код нас изроди у своју супротност, тако се и гласање о кандидатима за јавна признања претвори у политичку причу. Сви имају своје фаворите, сви имају своје образложење и на крају сви су, мање - више, у праву. Летња трка за јавним признањима сваке године је узбудљива, а у пар наврата се завршила тако што нисмо имали победника, односно Грб општине није ни додељен.

Свако има право да ставља замерке на предлог Комисије која обрађује и процењује пристигле кандидатуре, као и на Скупштину која гласа о њима, али једно је сигурно, увек је боље доделити јавна признања него се брукати и због страначких несугласица градски рођендан славити без слављеника.

Елем, Скупштине је јуче усвојила листу кандидата, па ће се на свечаној седници 2. августа, на 116 рођендан ове наше вароши, доделити сва три јавна признања.

ГРБ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ − Проф. др Александар Милошевић, спец. интерниста кардиолог у пензији . Доктор Милошевић рођен је 1932. године у Младеновцу, где је и започео каријеру лекара. Као начелник специјалистичке службе и интерног одељења болнице у Младеновцу, 1972. године реорганизовао је Болницу за оболеле од туберкулозе у Болницу за интерне болести. Од 1975. године ради на Војно - медицинској академији у Београду, где сарађује са најпознатијим кардиолозима у земљи. Докторирао је 1985. и аутор је више од 200 научних и стручних радова, штампаних у земљи и иностранству. У периоду 1991 - 96 био је председник Удружења кардиолога Југославије и члан је Европског форума за превенцију дисхемичне болести срца, као и Европског борда за специјализацију из кардиологије. Добитник је вискоког признања Српског лекарског друштва "Чувар традиције" које се сваке године додељује само једном лекару у Србији.

"... Иако је из Младеновца отишао пре тридесет година како каже увек се код нас и у свету представљао као Младеновчанин. Он се у свом говору нарочито осврнуо на један текст из књиге који је штампала и јеврејска заједница из Београда. – Током рата су сви Јевреји из Младеновца протерани осим три жене које су остале да живе јер их ниједан Младеновчанин није пријавио властима и тиме сам се увек поносио – рекао је доктор Милошевић..." (Политика, текст : "Град којег нема", 17. јул 2006. године, Стара Механа - на представљању књиге "Младеновачке варошарије")

МАЛИ ГРБ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ − Михаило Максимовић, глумац . Максимовић је рођен 1985. године, основну школу је завршио у Ковачевцу, а Гимназију у Младеновцу. Факултет драмских уметности у Београду завршио је 2008. године са највишом оценом. У школи глуме "Деспот Стефан Лазаревић" је од оснивања 2003. и то прво као глумац аматер, а затим и као предавач и редитељ. Ове године је освојио "Златну колајну" на Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну, у конкуренцији 18 земаља. Када је у питању монодрама ово је најзначајнија награда како у Србији, тако и на Балкану. Михаило је награду добио као најмлађи учесник фестивала.

" ... Очекивао сам да ће награду добити неко искуснији, каже Михаило Максимовић, овогодишњи победник Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну. – Нисам могао ни да сањам да ћу баш ја добити тако вредно признање јер је конкуренција била оштра и јер је у питању међународни фестивал. Очекивао сам да ће Колајну, ипак, добити неко искуснији, јер су у конкуренцији били Леонид Мозговој из Русије, Ташана Ђорђевић, али и једна Мирјана Вукојчић и Миленко Павлов. Заправо, још увек нисам ни свестан шта ми се догодило. Награда ми много значи с обзиром на то да сам тек на почетку каријере – каже Михаило Максимовић и додаје:

– Златна колајна "Маја Димитријевић" ми је ублажила несигурност јер је глума тешка и неизвесна професија. Много пута ми је, док сам студирао глуму, падало на памет да одустанем јер на питање шта ћу ја овде и како ћу се снаћи у глумачким водама нисам могао да пронађем одговор. Сад ми је некако лакше, јер сам охрабрен да идем даље и да могу на прави начин да се сценски представим ... " (Политика, текст : " Нисам ни сањао Златну колајну")

ПОВЕЉА ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ (СОЦИЈАЛНА И ДЕЧИЈЕ ЗАШТИТА) − Друштво за помоћ особама метеним у развоју "Делфин" . Друштво је хуманитарна, нестраначка и невладина организација основана 2002. године која као удружење грађана окупља особе ометене у развоју, чланове њихових породица, стручњаке и људе добре воље спремне да помогну у заштити и уанпређењу права права особа ометених у развоју. Друшто је значајно допринело едукацији шире друштвене средине о проблемима својих чланова, а све зарад бржег укључења особа ометених у развоку у свакодневни живот. "Делфин" организује разне едукативне и креативне радионице за децу, прославе њихових рођендана, рекреативне излете, летовања, разгледање града и околине. У току је остварење иницијативе за стварање развојног саветовалишта којем ће бити циљ ефикасније евидентирање деце и омладине са сметњама у развоју.

ПОВЕЉА ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ (СПОРТ) − Ученици осмог разреда ОШ "Свети Сава" . Осмаци из "Светог Саве" су у завршеној школској години на одбојкашком такмичењу у Ваљеву 10. и 11. марта, у конкуренцији 2.875 школа, освојили прво место и постали прваци Републике Србије. Овај и остали резултати плод су догогодишњег напорног рада ученика и наставника ове школе.

" ... За њихов успех пре свега је заслужан професор у пензији Сава Николић, којем је то била задња генерација, а последње две године њихов садашњи тренер Радослав Стојић који их већ две године успешно води. Учитељ ових момака и бивши тренер, Сава Николић је рекао да му је после 45 година бављења тренерским послом ово најлепши крај каријере. Он се захвалио играчима за све што су својим успехом учинили како за њега, тако и за нашу варош.

– Драго ми је да се поклопио мој лични, тренерски успех са успехом клуба јер смо две године за редом у врху Србије. Никога се нисмо плашили, упркос великим именима попут Војводине, Звезде и Партизана јер их ми поштујемо, а они се нас плаше. Иза ове две године стоји велики рад што ови момци најбоље знају. Мислим да је новац који је општина издвојила за млађе селекције овим успехом преплаћен – рекао је Радослав Стојић, тренер О.К "Селтерс"... " ( 18. мај 2009. - са пријема код председника општине Младеновац, Бранислава Јовановића.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.