logo

Друштво

Делагација општине Младеновац у Врању

Поводом обележавања годишњице доласка санитетске јединице "Жене Шкотске", у Врању су јуче боравили председник општине Младеновац Дејан Чокић и његов заменик Милош Стојановић. Такође, свечаности је присуствовао и други секретар и конзул Амбасаде Аустралије у Србији Тод Хепворт.

Током посете делагација из Младеновца је разговарала са руководством Града Врања, на челу са градоначелником Зораном Антићем, који је госте упознао са историјом Врања, као и са традицијом и културним наслеђем југа Србије. Тод Хепворт је рекао да су жене Аустралије учествовале у лечењу рањених и болесних током Првог светског рата у Србији, односно у Врању.

Делегације су посетиле и Средњу медицинску школу "Др Изабел Емсли Хатон", где је свечано обележен Дан школе. Високи званичници су испред Дома здравља положили и цвеће на споменик докторки Хатон, знаменитој хуманисткињи која је својим ангажовањем и племенитошћу задужила наш град. Др Изабел Емсли Хатон из Шкотске, стигла је у Врање са Солунског фронта октобра 1918. године, када су градом харали пегави тифус и шпанска грозница. Са 11 доктора и 40 медицинских сестара такозване Енглеске болнице, успела је, како су записали хроничари, да спасе неколико стотина Врањанаца од истребљења и да постави основе нове здравствене бриге о становништву.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.