logo

Друштво

Нема врдања за невољне тате

Нема врдања за невољне татеСвако треће дете у Србији рођено је ванбрачно, указују резултати статистика. Не чуди онда што клинике које нуде услуге утврђивање очинства ДНК анализом имају пуне руке посла. Ипак, неретко и брачни парови своје недоумице по питању очинства решавају на овај начин. У Центру за генетику кажу да су само током протеклог месеца направили тридесетак анализа утврђивање очинства.

− Осим по налогу судова, тестове очинства радимо и на захтеве појединаца, најчешће мушкараца који сумњају у своје очинство, али и мајки које желе да утврђивањем очинства стекну материјалну одштету у корист свог детета − каже за Данас др Бојана Панић из Центра за генетику и додаје да се резултати које они доставе судовима сматрају валидним доказима и имају обавезујуће последице за новопечене тате.

− Прецизност ових тестова је 99,9 одсто и клијенти који нам се обрате свесни су да ће папир који добију након анализа да им промени живот, па су најчешће врло нервозни и стидљиви. Некада су ћутљиви, али углавном имају потребу да причају са нама о својим проблемима, о томе шта се претходно догађало у њиховим животима, да се изјадају и траже разумевање − објашњава др Панић.

Ставови по питању откривања очинства су опречни. Неки саговорници сматрају да је бесмислено трагати за биолошким оцем ако он већ не учествује у одгајању детета, док је за друге утврђивање очинства питање части.

Охрабрујућа ствар је, како каже др Панић, што након утврђеног очинства, ти очеви у највећем броју случајева прихватају дете и врло брзо развијају осећања према њима. − Најчешће нам се обраћају млади мушкарци који су добили дете у некој краткој и необавезној вези и који би желели да терет родитељства "скину с врата", али чак и у њима прораде нека осећања и буду веома радосни када им кажемо да су тате. Обично са сузама у очима узимају дете и даље учествују у бризи и васпитању детета са великим задовољством − истиче др Панић.

Цене варирају, резултати су исти. Према речима докторке Панић, свака клиника која ради анализе ДНК ради утврђивања очинства, сама формира цену те услуге, па оне варирају од 100 до чак 1.000 евра. Ипак, процедура је свуда иста, те је цена само питање престижа. У Центру за генетику услуга се наплаћује по узорку, а максимални износ је 30.000 динара.

Делови текста пренети из дневног листа "Данас", Аутор: А. Малушев

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.