logo

Друштво

Прослава 110. годишњице организованог ловства у Младеновцу

Прослава 110. годишњице организованог ловства у МладеновцуЛовачко удружење "Варовнице" свечано ће обележити 3. октобра у Ловачком дому на Космају 110 година организованог ловства у Младеновцу. Овај вредан јубилеј биће прослављен свечаном Академијом, отварањем легата - изложбе трофеја Миодрага Стојановића, доделом признања пријатељима и члановима ЛУ "Варовнице" и резањем славског колача.

Како се наводи у поздравном писму Владислава Милојевића , председника ЛУ "Варовнице", ловци Младеновца више од једног века чувају и лове на предивним тереним овог удружења. Поред јаребице и зеца, аутохтоних врста овог краја, оснивачи су успели су да данашњим ловцима омогуће задовољство лова срнеће и фазанске дивљачи које су населили педесетих година минулог века.

" ... Човек данашњице је константно под притиском "модерних непријатеља" − стреса, загађеног ваздуха, холестерола, буке ... Лов је активност која подразумева много различитих ангажовања пре самог чина лова. Обилазак терена, зимска прехрана, изградња ловних објеката су послови који чине да се човек креће у природи, удише чист ваздух, дружи са истомишљеницима и на тренутак заборави све проблеме који га опседају на радном месту, у кући ... Сам лов је само 20 % активности сваког ловца - љубитеља природе ... " − поручује, између осталог, Милојевић.

Иначе, организовано ловство у Младеновцу и околини, почело је оснивањем ловачке организације под именом САВЕЗНО ЛОВАЧКО УДРУЖЕЊЕ МЛАДЕНОВАЦ, 5.октобра 1899.године. Приликом оснивања, имало је 56 чланова. До тада, народ овога краја Шумадије (централна област Србије), традиционално је упражњавао лов на аутохтоне врсте племените дивљачи, зеца и пољску јаребицу, као и на лисицу, куну, јазавца и осталу, сезонску дивљач. Уредбама кнежева и краљева у ослобођеној Србији, полако се и ловство развијало, највише по угледу на свога северног суседа, Аустро-Угарску.

У двадесетом веку, ловци Младеновца су организационо напредовали, делећи судбину народа коме су припадали. Ратови и немаштина нису им дозволили да саграде ловачке домове, да створе трајна материјална добра. Скупљали су се по кафанама, "зборним местима", одатле кретали у лов и ту се враћали да се друже и препричавају доживљаје из лова.

После Другог светског рата, захваљујући развоју друштва у свим сегментима, младеновачки ловци су омасовили своју организацију. 50-тих година насељавају срнећу дивљач на Космај и у потес Маковица, по први пут пуштају фазане на територију ловишта. Од само неколико јединки, домаћинским газдовањем и великом бригом за опстанак насељених врста, сада имамо част, и поносимо се чињеницом да смо у могућности да ловимо трофејне примерке срнеће дивљачи , да уживамо у песми и лету фазана. Реорганизацијом ловних целина на целој територији општине Младеновац, 1995.године, Ловачко Удружење "Варовнице" поприма своју данашњу структуру и територију ловишта. Удружење има око 550 чланова распоређених у 6 ревира-секција.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.