logo

Друштво

Младеновчани на прослави Дана општине Горња Радгона

Младеновчани на прослави Дана општине Горња РадгонаПоводом прославе Дана општине Горња Радгона, на позив тамошењег општинског руководства и жупана Антoна Кампуша, у дводневној посети овој братској словеначкој општини 30. септембра отпутовали су Дејан Чокић, заменик председника општине Младеновац, Мирјана Симовић, начелник Општинске управе и Лидија Лекић, Шеф кабинета председника општине.

Домаћини су се као и увек потрудили да ова званична посета буде пријатна и занимљива за госте из Младеновца, те је већ по доласку уприличена свечана вечера са жупаном и поджупанима Горње Радгоне у ексклузивном Хотелу "Радин".

Како протиче живот у Радгони, шта се изменило и шта је ново у братској општини, пренела нам је Лидија Лекић Шеф кабинета председника општине Младеновац, иначе наш стари "дописник" са путовања у Словенију. Осим присуства свечаној седници на којој су подељена јавна признања и проглашен почасни грађанин за ову годину, домаћини су провели делегацију из Општине Младеновац кроз цело Помурје, регион од четири општине уз реку Муру.

− Захваљујући, пре свега, развијеном туризму и пољопривреди, општина Горња Радгона одскаче од Помурја, које је иначе један од неразвијених крајева у Словенији. Иако је у самој Радгони незапосленост занемарљива у оближњој Мурској Соботи, највећа словеначка конфекцијска фабрика "Мура" отишла је у стечај и око 2.000 радника је остало без посла. Влада Републике Словеније има добар социјални програм тако да ће ови радници осим пристојних отпремнина наставити да примају надоканду са бироа у висини најниже плате што је око 350 евра − каже Лекићева.

Међутим, како је жупан Горње Радгоне, Антoн Кампуш, истовремено и посланик у словеначком парламенту, недавно је покренуо питање економског опоравка Помурја.

− Господин Кампуш је иницирао доношење развојног закона којим би држава Словенија уложила 70 милиона евра за оснивање индустријских инкубатора у Помурју чиме би се у догледном периоду отворила нова радна места и цео регион "повукао" напред. Осим отпуштања радника још једна мање лепа сличност са Србијом је и чувена термална бања "Раденци" која је сада у јако лошем стању. Питања реституције и враћања имовине актуелна су и у Словенији тако да је до решавања тог проблема свако улагање у овај велики туристички потенцијал, како Радгоне, тако и читаве Словеније, блокирано − објашњава Лекићева.

Као и сва погранична места, тако и Радгона има проблем са миграцијом становништва, односно задржавању младих у свом крају. Користећи благодети Европске уније и непостојања граница међу чланицама, омладина привучена већим зарадама одлази на рад у Аустрију, док због јефтинијег живота бораве у својим домовима.

− Они се сада труде да задрже младе у својој општини јер студенти који не могу да упишу жељени факултет у Марибору, уписују се у Грацу који је удаљен око 80 километара од Радгоне. Наравно, ту где студирају почињу и да раде. Како би направили баланс, руководство Радгоне улаже велике напоре да привуче странце, пре свега Аустријанце, како би покренули локалну економију и задржали младе. Као своје главне туристичке адуте истичу бројне утврђене градове - замке, као и многобројне подруме вина. Производња вина је у том делу Словеније дигнута на ниво националног поноса јер свака кућа има свој подрум пића. Још једна ствар која нас је одушевила је и регионални музеј у Мурској Соботи са награђеном историјском поставком. Овде су изложени изузетно вредни експонати, а сам музеј је комплекс од 17 просторија којима посетиоци "путују" овим крајем од неолите до данашњих дана. Тако се може видети верна копија куће из бронзаног доба али и плакат којим се позива словеначка омладина да учествује у изградњи Новог Београда − каже наша саговорница.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.