logo

Друштво

Делегација Младеновца у Врању

Поводом Дана Медицинске школе "Др Изабел Емсли Хатон", Град Врање је 24. октобра посетила делегација градске општине Младеновац.

Градоначелник Врања Зоран Антић са сарадницима, разговарао је са Дејаном Чокићем, председником градске општине Младеновац, Дејаном Вићовцем, чланом Већа и Момчилом Савковићем, замеником председника Скупштине. Градска општина Младеновац је једна од ретких која, као и Град Врање, негује успомену на рад и алтруистички ангажман медицинских сестара и докторки у Србији, за време Великог рата.

Потом су две делегације положиле цвеће на споменик "Женама Шкотске", на платоу испред Дома здравља у Врању.

- Ово није само споменик 6. јединици "Жена Шкотске", већ и групи храбрих Британки и Аустралијанки, која је обележила читав рад санитетске службе на Солунском фронту - рекао је др Вукшин Антић и додао да Врање неће заборавити и друге храбре докторке попут Агнес Бенет, Мери Бедфорд и Стелу Мајлс Френклин.

Делегације два града положиле су и цвеће на спомен плочу у дворишту средње Медицинске школе "Изабел Емсли Хатон", која обележава свој дан. Обраћајући се присутнима у препуној спортској хали Медицинске школе, градоначелник Зоран Антић је рекао да морамо да негујемо успомену на људе који су помагали Србију у тешким временима, да сачувамо традицију ослободилачких ратова Србије и да стално опомињемо некадашње савезнике да им је Србија тада била један од највећих стубова уз највеће жртве у Првом светском рату. Изабел Емсли Хатон била је једна од највећих хуманисткиња која је, својим несебичним ангажовањем, задужила Врањанце.

Извор : Званична интернет презентација Града Врања

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.