logo

Друштво

Ниједна жена мање, ниједна мртва више

Ниједна жена мање, ниједна мртва више АКТУЕЛНО: Данас се обележава Међународни дан борбе против насиља над женама − Сваких десет дана у Србији буде убијена једна жена на најбруталнији начин, а убиства су најрадикалнија последица дугогодишњег насиља над женама, истакнуто је јуче на конференцији на којој је представљена кампања "16 дана активизма против насиља над женама" у организацији више женских невладиних организација.

У Министарству унутрашњих послова у разговору за "Данас" истичу да су жртве насиља у породици најчешће женског пола и то пунолетне особе које живе у брачној или ванбрачној заједници. Мотиви насилника су, према речима нашег саговорника из МУП-а, освета, љубомора, нетрпељивост, социјалне прилике, а настају и као последица ратних сукоба.

− Циљ насилника је постизање контроле и моћи над жртвама употребом силе, застрашивањем и манипулацијом − наводи саговорник. Он додаје да у одређеном броју случајева из таквих породица или ситуација, којима деца често присуствују, израсту будући насилници. Сваки облик насиља обично се добро чува унутар породице, а насилник себе представља као породичног и угледног грађанина. Жена због тога страхује да јој околина неће поверовати да трпи насиље и да је неће подржати када одлучи да напусти партнера − истиче саговорник из МУП-а. Он додаје да су од увођења кривичног дела насиље у породици, жртве охрабрене да то пријављују, а "сазнања о томе пријављују и комшије, сродници, здравствени радници, радници центара за социјални рад, школски психолози и педагози, као и представници невладиних организација".

− Жене које трпе дугогодишње злостављање, малтретирање, насиље од супруга, укућана, сродника, не пријављују то надлежним органима често због жеље за очувањем породице, али и из страха од економске зависности, губитка посла или незапослености, промене места боравка, губитка старатељства над децом, реаговања сродника и околине, страха од насилника − додаје саговорник. Како каже, насилници често своје жртве на различите начине изолују од породице и пријатеља, бранећи им контакте са њима, контролишући сваки телефонски разговор, комуникацију и кретање. Он додаје да код кривичног дела убиства или тешког убиства, силовања извршеног над женама учинилац може да буде супруг, члан породице, партнер, сродник, пријатељ, али и непозната особа. Према његовим речима, кривична дела против полне слободе могу се манифестовати и кроз дугогодишње сексуално злостављање у оквиру породице, а насилници могу бити из нижих социјалних слојева, често без сталног запослења или места становања.

Кампања под називом "Ниједна жена мање, ниједна мртва више", почеће данас и трајаће до 10. децембра. На јучерашњој конференцији за медије представљен је и сајт Мреже жена против насиља у Србији. Кампања почиње перформансом Путујућег феминистичког каравана "Ако мртве устанемо".

До августа убијено 14 жена − Према подацима МУП-а, од јануара до августа ове године у Србији је убијено 14 жена, од којих је седам жена убио починилац којег оне познају, а тешко убиство је извршено над 12 жена, од којих је такође седам убистава извршио познат починилац. Две жртве су биле малолетне.

Део текста пренет из дневног листа "Данас"

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.