logo

Друштво

Представљена Стратегија развоја енергетике града

Представљена Стратегија развоја енергетике града Према предвиђањима стручњака на јучерашњем скупу посвећеном Стратегији развоја енергетике града, због сталног ширења града, за двадесет година у Београду ће се повећати потребе за енергентима чак до 60 одсто. Такође, истакнуто је да је садашњи ниво енергетске ефикасности Београда низак, а потрошња енергије велика и нерационална.

На представљању стратегије учествовали су Марко Стојановић, директор Управе за енергетику Секретаријата за комунале и стамбене послове, и др Миодраг Месаревић, научни саветник "Енергопројект – Ентела" и генерални секретар Светског енергетског савета.

Стојановић је рекао је да промене морају започети од односа према потрошњи свих видова енергије и пораста свести о значењу енергетике јер смо високо зависни од увоза нафте, гаса, угља и других енергената. Због тога је неопходно да град Београд заједно са републиком координира своје потребе и захтеве за лоцирањем нових, обновљивих извора енергије као и извора за финансирање њихове производње.

– Град је ове проблеме препознао, започео је израду информационог система који ће створити услове за квалитетно планирање потреба и ефикасно коришћење енергената. Покренуо је и базна истраживања у областима енергетске ефикасности, то јест обновљивим изворима енергије. Такође, покренуће се израда енергетског атласа зграда и едукација о ефикасном коришћењу енергије. Наша шанса је у алтернативним изворима енергије, попут биомасе и отпада, али и у субгеотермалним изворима – рекао је Стојановић, нагласивши да се Београд овим питањима мора бавити стратешки и системски, а не само у смислу третирања енергетике као комуналне услуге.

Иначе, Стратегија развоја града израђена је у сарадњи са компанијом "Енергопројект – Ентел" и стручном комисијом коју је формирао град. Стратегија обухвата период до 2030. године, а приликом њене израде примењене су савремене статистичке методе (Еуростат), које се користе и у Европској унији.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.