logo

Друштво

Помоћ за старе занате

 

Министарство привреде покренуло је иницијативу за подршку сертификованим старим и уметничким занатима и пословима домаће радиности.

Министарство је надлежно за сертификацију у области традиционалних заната. Сертификација доноси јасно разграничење старих и уметничких заната од производа индустријске, масовне производње. Добијање сертификата омогућава остваривање одређених олакшица и погодности, а министарство је до сада издало око 500 сертификата након што су после подношења захтева за одобрење овог статуса, прошли и комисијску контролу.

Овај вид предузетништва постоји у свим земљама Европе и без изузетка добија помоћ државе, не би ли ретки и уметнички занати, као и производња домаће радиности, била сачувана од заборава, као својеврсна цивилизацијска баштина. Без помоћи државе, у ери индустријске масовне хиперпродукције стари занати не би имали никакве шансе у отвореној тржишној утакмици.

Сертификат и у Србији даје одређене привилегије, као ону да сертификовани предузетник не мора да страхује од намета за истицање фирме, али га не качи ни обавеза поседовања фискалне касе. Одређене субвенције, повремено, се пласирају преко републичког Министарства привреде.

СВЕ ПОТРЕБЕНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И ДОКУМЕТНЕ ПОГЛЕДАЈТЕ : ОВДЕ

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.