logo

Друштво

Број незапослених од новембра 2008. повећава се за 10.000 месечно

Број незапослених од новембра 2008. повећава се за 10.000 месечноОд новембра прошле године, број незапослених повећава се за 10.000 месечно, каже директор Националне службе за запошљавање Владимир Илић. Он ипак не очекује да ће економска криза имати драматичне последице на запосленост у Србији. Илић је рекао да ће се због смањења обима посла повећати број незапослених, али је изразио наду да ће то бити благи раст, као и да се неће смањивати број запослених.

Тај тренд би, како је оценио, могао бити ублажен после пуне примене мера Владе Србије, које укључују субвенционисане кредите предузећима за ликвидност и инвестиције, али само под условом да задрже исти број радника.

У Србији, према речима Илића, тренутно има 736.000 незапослених, што је мање него у истом периоду прошле године. Послодавци најављују да ће све више радника бити технолошки вишак, а Илић је потврдио да ће Национална служба за запошљавање предузимати мере да ти радници сачувају радна места.

– За те мере су у буџету опредељана средства и надамо се она неће бити умањена кад се буде утврђивао ребаланс овогодишњег буџета – рекао је Илић.

Према статистичким подацима у Србији има 2,6 милиона запослених, али у тај број су, како је објаснио Илић, укључени и они који су у сивој економији, затим пољопривредици и чланови њиховог домаћинства који им помажу.

– Запослених, на чије зараде се плаћају порези и доприноси, има око 2 милиона и тај број скоро да се није мењао у последњих осам година – истакао је Илић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.