logo

Друштво

Град издвојио 60 милиона динара за најсиромашније

Град издвојио 60 милиона динара за најсиромашнијеКако преноси дневни лист "Данас", за финансирање права на једнократну помоћ из буџета града за период од 1. марта до 31. децембра ове године биће издвојено 60 милиона динара. Ова средства сукцесивно ће се преносити на рачун Градског центра за социјални рад, а према речима градског секретара за социјалну заштиту Владана Ђукића, то није коначан износ, јер све зависи од социјалне ситуације на терену.

Према подацима Градског центра за социјални рад ову врсту помоћи прошле године добиле су 6.622 породице у Београду, чак 322 породице мање него 2007. године. Разлог, како кажу у Центру за социјални рад, није смањен број захтева, јер тога има свакодневно, већ недостатак новца у буџету. Није редак случај да и они који добију решења за ову помоћ, предвиђени новац добијају издељен неколико пута годишње, у зависности од тога када има средстава.

– Према Одлуци о правима у социјалној заштити, социјално најугроженији грађани, између осталих, имају и право на једнократну помоћ. Ова помоћ, преко општинских одељења Градског центра за социјални рад, исплаћује се корисницима који су у тешкој ситуацији, а коју сами не могу да превазиђу. То се, на пример, односи на отклањање последица елементарних непогода, задовољавање основних животних потреба, прихват по престанку смештаја и у другим ситуацијама. Добили су је лица без прихода или са ниским примањима, стари, немоћни, незапослени и други који не могу да задовоље своје основне егзистенцијалне потребе – изјавио је недавно Ђукић.

Према Одлуци о правима у социјалној заштити , појединац или породица могу да добију једнократну помоћу новцу или стварима, и то право годишње могу да остваре највише два пута. Појединачни износ новчаних средстава не може бити већи од просечне зараде по запосленом у граду у претходном месецу, а одређује се према стварним потребама у конкретном случају. Појединац и породица могу да остваре и право на увећану једнократну помоћу износу од две до пет просечних зарада ако им је у пожару, поплави, земљотресу или другим непогодама потпуно или знатно оштећен стан, или несрећним случајем настрадао неки члан породице, али и ако је неки члан потпуно неспособан за рад. Помоћ могу добити и лица која су стамбено угрожена (за побољшање услова становања или плаћања закупнине до шест месеци), деца без родитељског старања (за екскурзије и рекреативну наставу и куповину уџбеника), основци и средњошколци чије су породице корисници материјалног обезбеђења (за набавку уџбеника), као и ученици основних и средњих школа и деца и омладина ометена у развоју (за смештај у установу социјалне заштите или дневни боравак, за летовање и зимовање и превоз).

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.