logo

Култура

Нови живот старих заната

Новогодишњи базар униката у организацији Удружење "Ризница традиције" отворен је данас у холу зграде градске општине Младеновац.

Чланови Удружење за очување старих и уметничких заната "Ризница Традиције" представили су данас грађанима део својих експоната, слика, накита, одеће и осталих ручно рађених предмета. Новогодишња продајна изложба уникатних предмета биће отворена до петка, а посетиоци могу погледати и купити изложене предмете током трајања изложба у периоду од 9 до 16 часова.

Поздрављајући посетиоце, Јелена Бадрић, председник Удружења рекла је да им је циљ повратак некадашњег имиџа Младеновца кроз популаризацију занатства.

– Жеља нам је да едукујемо суграђане, посебно децу и омладину, у областима традиције и старих заната. На овој изложби видећете само неке од вештина наших чланова, а имаћете прилику да себи и неком драгом обезбедите руком израђен поклон. Уверићете се су наши чланови мали произвођачи златних руку.

Отварајући изложбу Јасминка Прокић, помоћник председника општине, нагласила је да ове активности припадају оквиру развоја креативних индустрија.

– Стари и уметнички занати су препознати у свету као део креативних индустрија који треба да прерасте у економски самоодрживе индустрије. Ми смо се у градској општини Младеновац водили овим трендом и покушали да поправимо климу за развој уметничких и старих заната. Прави начин у развоју креативних индустрије је стварање удружења која ће прерасти у социјална предузећа, а "Ризница традиција" зна колики ниво волонтаризма је потребан у свему овоме – рекла је Прокићева и додала да је општина доделила простор Удружењу у улици Краља Петра Првог за опремање продајно - изложбене галерије.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.