logo

Култура

Дани Јапана у Младеновцу

Центар за културу Младеновац и Амбасада Јапана организовали су синоћ манифестацију "Дани Јапана у Младеновцу" у оквиру које су посетиоци могли да погледају изложба укијо графике и послушају концерт јапанске рок групе "101А".

Изложбу јапанске графике "Слике пролазног света", отоворио је Његова екселенција господин Масафуми Куроки, амбасадор Јапана у Србији. Иначе, уметност укијое графике настала је у граду Едо (данашњи Токио), некадашњој шогуналној престоници. Израз "укијо" преводи се или као "плутајући свет" или као "школа живог света" и представља оригинално будистичко поимање егзистенције по којем једино што је сигурно у свету јесте стање будности у нама самима.

Представљајући изложбу јапанске графике "Слике пролазног света", Ненад Љубеновић, директор Центра за културу Младеновац, захвалио се амбасадору Курокију који је препознао Младеновац као место где може на леп и пригодан начин да представи јапанску културу.

– Јапанска култура је имала велику утицај на културу Европе, пре свега на визуелну уметност на крају 19 и почетком 20 века. Чак и данас дизајн и уређење ентеријера представља један од битних видова савремене естетике – рекао је Љубеновић и додао да ће Центар радити на томе да манифестација "Дани Јапана у Младеновцу" заживи у нашем граду.

Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, захвалио се на амбасадору на посети и уручио му поклон, књигу "Манастири Космаја", Славомира Војиновића.

– Верујем да је ово први корак у развоју културу и искреног пријатељства два народа. Сигуран сам да грађани Младеновца имају велико интересовање за традицију и културу Јапана, а после ове изложбе верујем да ће се то интересовање продубити – рекао је Чокић.

Његова екселенција господин Масафуми Куроки, амбасадор Јапана у Србији захвалио се на добродошлици и истакао да су укијо графике једна од најпопуларнијих традиционалних уметности Јапана.

– Веома сам срећан што ће грађани Младеновца преко њих имати прилику да открију нашу традиционалну културу. Ове графике имају јаку историјску везу са Европом јер су оствариле велики утицај на импресионисте, посебно Ван Гога и Монеа.

Изложба је почела пре четири године и одржана је у преко 40 градова широм Србије. Искрено се надам да ће део јапанске уметности приказан на ово изложби приближити грађане Младенеовца нашој култури и допринети јачању пријатељских односа између Јапана и Србије – рекао је Куроки.

Након изложбе, на платоу поред градске фонтане, јапанска рок група "101А" одржала је концерт. Бенд 101А настао је 2002. године.

Први наступ ван Јапана бенд је имао у Лондону 2005. године, а наредне године се поново враћају на стари континент и свирају у Белгији и Француској.

Након овога, свирке по Европи и целој Азији постају неизоставни део промоције нових албума.

За ово лето чека их напоран распоред у оквиру којег ће наступити и на ЕXИТ-у.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.