logo

Култура

"Ревизор" отворио Фестивал

Представом "Ревизор", београдског Атељеа 212, по драми Николаја Васиљевича Гогоља, синоћ је у великој сали Центра за културу почео осми Позоришни фестивал "Театар у једном дејству" који ће трајати до 8.октобра.

Пред пуном салом биоскопа, синоћ је представом "Ревизор", Атељеа 212, у режији Иве Милошевић, почео Позоришни фестивал "Театар у једном дејству" који се ове године одржава под мотом – У потрази за изгубљеном душом.

Ове године ће се шест позоришних трупа такмичити за најбољу представу фестивала о чему ће одлучивати жири у саставу Владимир Стаменковић, Ђурђија Цветић и Владимир Арсић.

Објашњавајући носећу тему фестивала - "У потрази за изгубљеном душом", селектор фестивала Жељко Хубач, рекао је да се у последње четири године прошло кроз неколико тема али да ни једна није звучала апокалиптично као овогодишња.

 

– Тема сугерише да је целокупна светска литература трагајући за изгубљеном душом заснована на чињеници да смо ми већ одавно изгубили душу. То вероватно значи да су у питању нека ђавоља посла јер се стално и изнова бавимо проналажењем изгубљене душе.

 

Оно што је одговор на ову врсту суморног сижеа наше стварности јесте театар. Мислим да се српски театар налази у озбиљним финансијским и другим проблемима и да се против тих проблема бори на једини могући начин - тражећи своју душу.

Имам утисак да су овогодишње представе учиниле важан искорак човека у тој потрази – рекао је Хубач и додао да је овогодишњи избор оно најбоље са београдске и српске позоришне сцене.

 

 

 

Традиционално, генерални покровитељ фестивала је градска општина Младеновац. Отварајући овогодишњи "Театар у једном дејству", Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, поздравио је публику и гостујућим позоришним трупама пожелео добродошлицу у наш град.

– Сви знамо да је током фестивалских вечери сала нашег биоскопа увек пуна. То је најбољи доказ да Младеновац има позоришну традицију и позоришну публику. Ово је и потврда да упркос тешким временима издвајања за културу никада нису и неће бити доведена у питање, бар што се тиче наше општине која је покровитељ фестивала.

Знам да сви ми дуго и са нестрпљењем чекамо ове октобарске вечери, али пре него што на бини почне један живот другачији од наше свакодневице, желим да се захвалим свим људима који су уложили огроман напор да Позоришни фестивал траје, живи и опстаје све ове године.

Публици желим да ужива у позоришној уметности јер је господин Жељко Хубач, селектор фестивала направио сјајан избор представа, а нашим гостима да се пријатно осећају у Младеновцу и наравно да следеће године поново будемо заједно – рекао је Чокић.

Синоћњу представу "Ревизор" која је трајала близу два и по сата, са петнаестоминутном паузом, Младеновчани су пратили са уживањем. После представе организован је разговор са учесницима.

Фестивал се наставља вечерас у 20,00 часова представом "Чаробњак" – Народног позоришта из Сомбора, аутора Федора Шилија у режија Бориса Лијешевића.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.