logo

Култура

Изложба "Здраво били младенци мили"

Изложба Магдалене Ивковић, вишег кустоса Музеја Младеновца, посвећена свадбеним обичајима са нашег поднебља у периоду од краја XIX до осамдесетих година XX века, привукла је синоћ велики број Младеновчана.

Изложба фотографија, свадбених обичајних предмета, праћена песмом и музиком КУД-а "Војвода Јанко Катић" и модном ревијом свадбених ношњи, одржана је синоћ, 31. јула, у Свечаној сали "др Елси Инглис".

Изложба је организована у оквиру програма прославе Дана општине Младеновац.

 

 

Како је Магдалена Ивковић рекла у најави изложбе, свадба је један од најважнијих и садржински најбогатијих ритуала животног циклуса.

- Свадба представља увеличавајуће огледало дубоких културних процеса и потреса. У њима се огледају сви важнији аспекти живота једне заједнице: економске прилике, породични односи, културне вредностии верска припадност. Свадбени обичаји младеновачког краја проучавани су на основу теренских истраживања, породичних фотографија и музејских предмета. Најбројније предмете на изложби представљају фотографије са забележеним најсвечанијим животним тренуцима - рекла је Ивковићева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.