logo

Пољопривреда

Владине мере против суше

Влада Републике Србије усвојила је на јучерашњој седници мере за превазилажење последица суше које се односе на ослобађање пољопривредника одређених финансијских обавеза или њихово пролонгирање.

Поменуте мере односе се и на интевенције на тржишту како би се обезбедила стабилност у снабдевању и ценама, као и финансијска помоћ пољопривредницима повећањем подстицаја.
Ове мере омогућавају додатни грејс период од годину дана за субвенционисане краткорочне и дугорочне аграрне кредите, током којег пољопривредници неће враћати главницу, а наставиће уговорено плаћање камате.

Регистрована пољопривредна газдинства се ослобођају плаћања накнаде за одводњавање и наводњавање за 2011. и 2012. годину.

Влада је одлучила да Републичка дирекција за робне резерве интервентно купи до 200.000 тона меркантилног кукуруза на домаћем тржишту, у циљу попуњавања стратешких резерви, а привремено ће бити укинуте царине и прелевмани на увоз свих врста житарица до наредне жетве.

Влада и надлежна министарства ће пратити извоз свих врста житарица и у случају извоза који би значајно угрозио снабдевање домаћег тржишта, биће предузете одговарајуће мере.

Подстицаји за тов јунади биће повећани са постојећих 5.000 динара по грлу на 10.000 динара, а за тов свиња са постојећих 500 динара по грлу на 1.000 динара до краја године.

Постојећи износ премије за млеко од пет динара по литру повећан је на седам динара за трећи и четврти квартал ове године, а до краја године биће проширен број корисника подстицаја за генетско унапређење сточарства ублажавањем критеријума за стицање права на те подстицаје.

Дејан Вићовац, члан Већа градске општине Младеновац за пољопривреду и привреду, поздравио је данас усвојене мере које ће, према његовим речима, донекле ублажити последице суше на територији наше општине.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.