logo

Пољопривреда

Дани воћа у Дубони

Овогодишња суша није спречила воћаре из Дубоне да и ове године представе своје производе на Данима воћа одржаним у дворишту тамошње Месне заједнице. Данашњу ревијалну изложбу воћа организовао је Савет МЗ Дубона.

Посетиоци су имали прилике да виде и дегустирају изложене брескве, јабуке, шљиве и грожђе из воћњака близу четрдесет произвођача из Дубоне. Друга манифестација "Дани воћа 2012" одржана је у дворишту месне заједница, а приредба је као и до сада имала хуманитарни карактер. Изложено воће организатор је наменио малишанима из дома у "Звечанској" и младеновчком Дневном боравку за децу ометену у развоју.

Данашњој манифестацији присуствовали су чланови Већа, Дејан Вићовац, Драган Марковић, Богдан Вуксановић и Бранислав Икић као и гости из градског секретаријата за пољопривреду. Присутне је поздравио Добрица Петровић, председник МЗ Дубона.

Манифестацију је званично отворио Дејан Вићовац, члан Већа за пољoпривреду и привреду. Он се захвалио свим излагачима који су се окупили и показали шта Дубона може да произведе.

– Убеђен сам да је наша општине и посебно Дубона, природно обдарени да могу да произведу велику количину воћа и морамо то да искористимо. Произвођачи не могу то сами да ураде и јасно је да им треба подршка локалне самоуправе и министарства. Треба им подршка владе која ће својим мерама поспешити производњу и не препустити да призвођачи буду у авантури, сами у производњи, већ морају уз себе имати све надлежне институције – рекао је Вићовац.

Лазар Петровић, један од излагача и већих произвођача воћа у Дубони, каже да је изложба замишљена као ревијална да би се избегла стална недоумица око објективности жирија.

– Овде се излаже воће из целе Дубона и све иде у хуманитарне сврхе. Циљ нам је да се воћари скупе, друже али и поразговарају о проблемима. Свакако да је највећи проблем ове године суша која је десетковала приносе на преко хиљаду хектара воћа у нашем селу. Ова изложба јесте и позив за помоћ, јер један пољопривредник не може сам да реши противградну заштиту јер нема тих средстава. Такође, у нашем селу само два домаћинства имају систем наводњавања "кап по кап", тако да је и то велики проблем.

Мени је драго што су данас овде практично све генерације воћара. Генерација данашњих воћара углавном је у својој младости радила у фирмама. Млађа генерација више нема фирме у којима може да ради и њихова једина фирма је њихово газдинство, тако да од малих ногу уче и када је година добра и када је сушна, као ова. Будућност српске пољопривреде не лежи ни у програмима ни у плановима већ у овим момцима који су прави представници српског села – рекао је Петровић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.