logo

Пољопривреда

Младеновачки "Дани пчеларства"

Друштво пчелара "Космај" организовало је традицоналну манифестацију "Дани пчеларства" која се одржава данас и сутра у градском парку.

Иако је ова године била изузетно лоша за пчеларе, као и за све пољопривредне произвођаче, чланови Друштва пчелара "Космај" окупили су се у градском парку да изложе и продају мед и производе од меда, друже се и размене искуства. Присутне је поздравио Милован Пантић, председник Друштва пчелара "Космај" које окупља 140 чланова са преко 4.000 кошниоца.

Дводневну манифестацију "Дани пчеларства" чији је покровитељ градска општина Младеновац, отворио је данас Дејан Вићовац, члан Већа за пољопривреду и привреду.

– Захваљујем се члановима Друштва који су организовали ову манифестацију, а који су сигурно важан чинилац развоја пољопривреде и извоза у нашој општини. Знамо да имају велики број чланова и кошница и увек ћемо бити ту да помогнемо у развоју овог Друштва.

Милутин Петровић, потпредседник Пчеларских организација Србије, рекао је да Младеновац представља један од пчеларских центара у Шумадији.

– Грађани мало знају да једно пчелиње друштво даје заједници 1.200 евра користи у виду опрашивања, повећања приноса и очувања био-диверзитета. Кад број кошница у Србији помножимо са том сумом добијемо цифру од 465 милиона евра којом пчелари Србије допринесу развоју пољопривреде, а то је много више од пољопривредног буџета. Пчеларство је једна област која помаже и запошљава доста људи у овом времену беспарице и држава треба да нађе разумевања за то. Извоз је већ достигао 2.000 тона годишње, док Француска извози 1.000 тона што довољно говори о српским пчеларима – рекао је Петровић.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.