logo

Пољопривреда

Младеновац против ГМО

Усвајањем Декларације, Младеновац се придружио општинама које су своју терирторију прогласиле зоном без производње, гајења и промета генетски модификованих организама.

Генетички модификован организам (ГМО) је организам, биљни или животињски, на коме су при узгоју методом генетског инжењеринга унети гени неког другог организма.

Иако се термин генетски модификоване хране доста помиње у медијима, наша јавност је, генерално, врло површно упозната са свим последицама производње и употребе овако произведене хране. Са друге стране, у свету се већ годинама води оштра полемика око овог питања.

Говорећи о опасностима од ГМО, Миладин М. Шеварлић, професор Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, у једном од интервјуа је рекао :

" Резултати експерименталних истраживања исхране експерименталних животиња са генетски модификованим производима показују изузетно лоше резултате по здравље тих животиња. Немогуће је одржати прехрамбену безбедност човечанства само на бази једне генетски модификоване биљке из једне врсте биљака. Природа има богатство и ниједна лабораторија то богатство не може да замени.

Шта може да крене по злу када је реч о коришћењу генетски модификоване хране?

У другој генерацији експерименталних животиња запажају се проблеми у органима. У трећој генерацији, јављају се тумори. У четвртој генерацији јавља се велика смртност и бесплодност. Ако бисмо то пројектовали на људе, то значи да ова генерација која сада једе генетски модификовану храну, знајући да то једе или не, кроз 75 година би имала катастрофалне последице ... "


Скупштина градске општине Младеновац на седници одржаној 4. априла, усвојила је Декларацију за градску општину Младеновац без генетски модификованих организама.

Преузмите : ДЕКЛАРАЦИЈА ЗА ГРАДСКУ ОПШТИНУ МЛАДЕНОВАЦ БЕЗ ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНИХ ОРГАНИЗАМА

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.