logo

Пољопривреда

Сарадња Републике и Града у области пољопривреде

Сарадња Републике и Града у области пољопривреде Градоначелник Београда Драган Ђилас и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саша Драгин потписали су јуче протокол о сарадњи у области пољопривреде. Овим актом предвиђена је сарадња града и надлежног министарства у обављању инспекцијског надзора, чиме ће се постићи ефикаснија, бржа и професионалнија реализација подстицајних средстава и спровођење аграрне политике града Београда.

Ђилас је још једном истакао да је пољопривреда највећа извозна грана београдске привреде, те да је веома важно да оно што грађани Београда једу буде стручно проверено што је и сврха овог споразума.

− Београд је огроман регион, покрива огромно земљиште, па смо зато пре шест месеци покренули неколико пројеката чији је циљ да људи који се баве овим послом од њега могу и добро да живе. Један пројекат је израда система за наводњавање пољопривредног земљишта у Гроцкој, чији је потенцијал много мањи зато што Дунав који пролази поред њега није искоришћен. Подједнако важан је и пројекат доделе помоћи људима који желе да гаје воће и поврће. Наша идеја је да 50 одсто субвенционишемо произвођаче који желе да се школују за овај посао или на свом земљишту направе пластенике и стакленике и засаде оне сорте које им гарантују да ће од њихове производње моћи добро да живе – рекао је градоначелник Ђилас.

Министар Драгин је нагласио да се протокол посебно односи на инспекцијски надзор над пијацама и супермаркетима који продају храну, а од пресудног значаја је да грађани Србије једу храну високог квалитета и да се читав систем праћења квалитета хране спроводи на адекватан начин. Он је рекао да нико не треба да се плаши да ће инспекција кренути да затвара радње, али је тековина свих европских држава на овом пољу да уз редовне контроле грађани без проблема и бојазни конзумирају храну са пијаца.

Иначе, Град је ове године издвојио 3,5 пута више средстава за подстицање свих видова пољопривредне производње – 2009. издвојено је 48 милиона, а ове 168 милиона динара. У оквиру пројекта "Зелени прстен" ове године су по први пут обезбеђена средства за премирање воћарства и повртарства у износу од 100 милиона динара, а формиран је и буџетски фонд за пољопривредно земљиште, подсетила је Станија Вишекруна, помоћница градског секретара за привреду.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.