logo

Здравство

Нови комби за Диспанзер

Државни секретар Министарства здравља, др Симо Вуковић уручио је кључеве новог санитетског возила руководству Специјалне болнице за интерне болести у Младеновцу.

Министарство здравља финасирало је са 2,5 милиона динара куповину комбија за превоз пацијената који су на хемодијализи у Специјалној болници за интерне болести у Младеновцу. Возило, марке "Рено", налази се од прошле недеље у возном парку болнице и служи се за довожење и одвожење 66 пацијената до њихових домова.

Кључеве новог санитета примио је др Зоран Радосављевић, директор Специјалне болнице за интерне болести у Младеновцу. Састанку са државним секретаром, одржаном 8. октобра, испред градске општине Младеновац присуствовали су Милош Стојановић, заменик председника и др Зоран Милетић, помоћник председника за социјалну заштиту.

Иако је нови комби значајна помоћ младеновачкој болници, према речима директора Зорана Радосављевића, овим нису решени сви проблеми које ова установа има са застарелим возним парком.

– Имамо 66 пацијената који иду три пута недељно на хемодијализу и који су потпуно зависни од ових машина. Дужни смо да те људе довеземо на време, по било којим временским условима. Куповином овог возила донекле ће се побољшати ситуација, али ми морамо да потражимо још један аутомобил јер су наша возила у јако лошем стању. Практично, ако рачунамо ово возило, ми сада имамо само једно возило за превоз тих пацијената. Иначе, до сада, у најбољем стању, а и најмлађи, је комби "Ситроен" из 2007. године који је прешао преко 400.000 километара и који заиста не испуњава елементарне услове за превоз пацијената. Остале пацијенте превозимо са две "Заставе 101" старе 12 и 8 година. Нажалост, ми имамо доста пацијента који су тешко покретни и у инвалидским колицима, па ћемо сада тражити возило које је прилагођено за њих – рекао је Радосављевић.

У разговору са руководством болнице и представницима општине, др Симо Вуковић, државни секретар у Министарству здравља, интересовао се колико се општинским буџетом издваја за помоћ здравству. Он је нагласио значајну улогу општине у спровођењу кампање за превенцију, пре свега националног програма скрининга карционома дебелог црева.

Вуковић је рекао да Влада Републике Србије у оквиру својих буџетских издвајања има и тзв. "дувански динар", те да тај новац буџет приходује од сваке паклице цигарета и користи се за куповину лекова и опреме.

– Управо је на тај начин и омогућена куповина овог возила за превоз болесника на хемодијализи. Људи ће имати удобнији превоз и на крају квалитетнију здравствену заштиту. Данас смо могли да видимо да ова болница има добру сарадњу са челницима градске општине, а менаџмент болнице је изузетно агилан у прибављању нових кадрова и опреме. Ова болница свакако превазилази оквире Младеновца и верујем да ћемо и уз помоћ људи из општине у наредном периоду успети да унапредимо квалитет здравствених услуга. Трудићемо се и даље да хемодијализу, као и остале болничке службе унапређујемо и кадровски и технички.

Такође, разговарали смо о захтеву руковдства болнице и општине Младеновац за повратком хируршке службе. То ће бити једна од тема која нам предстоји у разговорима Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање. То заиста делује нелогично, без обзира на садашње нормативе, али пракса и текући живот нам намећу потребу да овде постоји хирург који у амбуланти може да прегледа болеснике и уради малу интевенцију. Оваква установа мора да има општег хирурга и што се мене тиче ова иницијатива ће имати моју подршку – рекао је Вуковић.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.