logo

Здравство

Град финансира други покушаја вантелесне оплодње

Град финансира други покушаја вантелесне оплодње Градоначелник Београда Драган Ђилас и директорка Републичког завода за здравствено осигурање Светлана Вукајловић потписали су јуче у Институту за гинекологију и акушерство Споразум о финансијском учешћу града Београда у реализацији другог покушаја вантелесне оплодње. Град се споразумом обавезао да финансира други покушај вантелесне оплодње за парове који су једном неуспешно прошли Национални програм за вантелесну оплодњу Министарства здравља, а имају адресу пребивалишта на територији Београда и желе да још једном покушају ову интервенцију. Град ће за други покушај вантелесне оплодње у 2010. години издвојити сто милиона динара, чиме ће се финансирати око 300 ових захвата.

– За мене је овај пројекат подједнако важан као и изградња мостова у Београду. То је наш приоритет, будући да нема ничег значајнијег од омогућавања настанка новог живота. Идеја је потекла од члана Градског већа Мирослава Чучковића, на основу разговора са Београђанима. Национални програм за вантелесну оплодњу је омогућио 600 нових живота у Србији. Ако проценат успешне оплодње буде већи од 30 одсто, што је сада случај, на 300 покушаја које буде финасирао град добићемо 100 малих Београђанки и Београђана, чему се унапред радујем – рекао је Драган Ђилас.

Услови за учешће у програму вантелесне оплодње су да жена нема више од 38 година, будући да су након тог периода шансе за успешност покушаја много мање, да пар нема децу и да постоји медицинска могућност за вантелесну оплодњу. Фонд здравственог осигурања и Министарство здравља ускоро ће размотрити финансирање другог покушаја вантелесне оплодње жена из целе Србије, будући да листе чекања, које су постојале до пре две године, данас готово да не постоје, најавила је Светлана Вукајловић.

Иначе, Град је 2009. године (до 10. новембра) издвојио 257.700.000 динара као накнаду за 15.297 запослених трудница и 117.400.000 динара као једнократну помоћ за 2.915 незапослених трудница, а ови програми ће бити настављени, најавио је Драган Ђилас.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.