logo

Здравство

Епидемија неповерења

Епидемија неповерења Поводом ванредне вакцинације ученика и радника школских установа, јуче су др Предраг Кон, епидемиолог и председник Радне групе Министарства здравља за праћење епидемије и представници општинског Центра за пандемију свињског - мексичког грипа А (H1N1) одржали састанак са директорима младеновачких школа.

Према речима др Драгане Стевовић - Тијанић , директорке младеновачког Дома здравља, до сада је 947 доза вакцина дато у Дому здравља Младеновац и по пријави лекара било је две нежељене реакције. Међутим, према њеним речима, испоставило се да то нису биле реакције на вакцину и да ван та два случаја није било никавих пријава на нежељене реакције.

Др Предраг Кон , у медијима често називан "првим епидемиологом Србије", своје излагање почео је питањем упућеним пристунима у сали − Да ли има смисла ово што радимо и да ли уопште има неко вакцинисан у овој сали ? Иако састанак није био масовније посећен, само троје присутних су подигли руке.

Весна Вајић , директорка ОШ "Момчило Живојиновић", рекла је да су у целој причи здравствени радници заказали.

− Мислим да покушавате да пребаците лоптицу на нашу страну, односно да неку обавезу коју сте требали ви да одрадите како треба, нисте урадили добро и сада ми треба да преузмемо део одговорности. Основно питање је колико је здравствених радника вакцинисано јер они су перјаница, први који ће рећи − Да, ја сам вакцинисан и препоручујем и вама то да урадите због здравља нације. Мислим да људи немају на кога да се угледају. Тешко да ми можемо да привучемо пажњу родитеља који су већ сторили негативну слику − рекла је Влајићева.

др Предраг Кон се сложио са овом тврдњом али је рекао да је осим здравства, за ову ситуацију, просвета најважнија. Са примедбом просветара да је дат превелик простор медијима који су криви за све јер су својим извештавањем збунили народ Кон се није сложио и одговорио да је од свих објављених чланака 85% било позитивно, док је осталих 15% били сумњичави.

− Најпре морамо да схватимо да смо ми, просвета и здравство, на заједничком задатку. Биће јако лоше ако историја забележи да у тренутку када имамо благ процес и када нам је све дато као могућност, ипак није било одзива на вакцинацију. То што ће деца запамтити сада остаће им за цео живот. Поставља се питање да ли смо дужни нешто да урадимо. Имамо званичан податак да је 33,8 милиона доза вакцина дато у Европи, да не причамо о самом епидемијском процесу који нико није успео да заустави. То је божија воља. Вирус има свој прородни процес и мора до последњег да стигне да би се завршио. Обично се цитирају моје изјаве о 2 до 2,5 милиона заражених људи у Србији и то је чиста истина. Око тога нема дилеме, јер то је епидемијски процес са својим законитостима како се шири кроз човечанство. Имате прву годину када се појави, време када се појави, да ли је блага, тешка или врло тешка. Код благе имате пуно оних који скоро немају никакве симптоме док вирус пролази кроз њих, па онда немате утисак да се било шта дешава, али онда имате на крају онај врх амплитуде и то су људи који умире. То се нама сада дешава. Подмуклост такве пандемије је невероватна зато што се развлачи, а ми само бројимо мртве.

На крају када схватите да они који су се вакцинисали немају више мртве, питате се ко је стварно одговоран што се нисмо вакцинисали. Пребацивање теме на завере, на паре је глупост. Ако неко мисли да се ово ради због пара тај не зна ништа. Ово мора да се ради из дубоког убеђења, из жеље да се научи и да се оваква блага пандемија искористи за наук. Само је Бог хтео да ово буде блага пандемије, да је само мало тежи вирус имали би грдних проблема и то је сада потпуно јасно. СРАМОТА је када неко каже у камере − Па шта, зар ћемо се због 100 или 200 мртвих масовно вакцинисати ? Ми сада имамо 79 мртвих људи, од тога 15 потпуно здравих. Умрле су четири труднице и зато свака трудница која после 31. јанура овде оболи, прво што ћемо питати је да ли јој је њен гинеколог саветовао да буде вакцинисана. Нема више игре са овим. Ко ће други у овој земљи то да ради осим просвете и здравства ? Ко ће други Србију да научи да је потребно да се вакцинише против грипа у пандемијским условима.

Број од 1.500.000 људи за вакцинацију који је зацртан планом је апсолутни минимум јер испод тога нема шансе да се штите људски животи. Прича о томе да ли је ово намештаљка су бесмислице и то ће историја показати. Епидемијски процес не може нико да заустави. Ми смо сведоци епидемиологије која је смањивањем контакта и другим мерама постигла успех али зато сада имате развученост епидемије, као у Европи, која се не види и утисак да је неко целу причу измислио. Сад се та прича шири, и пошто је ИЗГУБЉЕНО ПОВЕРЕЊЕ сада имамо проблем. Имали смо план и спровели га тачку по тачку.

Део одговорности што се вакцина касније појавила носи и Посебна радна група јер смо ми инсистирали да вакцина у Србију не може да уђе без свих сертификата. Вакцина је могла раније да дође али смо и ми имали дозу опрезности. Сад мени министар каже да је наша грешка, нас из Посебне радне групе, што смо инисистирали да вакцина мора да има и сертификат домаће агенције, односно да је било довољно да има сертификат европске агенције. Ја тврдим да је требало овако да се ради јер је било неопходно да имамо све гаранције безбедности вакциине. И сада када имате све гаранције које држава може да обезбеди − нема вакцинације. Одмах да вам кажем, немојте мислити да се ово појавило сада. Ово није само удар на вакцинацију против овог грипа, ово је удар на саму вакцинацију као обавезну имунизацију. ОВО ЈЕ УДАР НА ТЕМЕЉЕ ПРЕВЕНТИВНЕ МЕДИЦИНЕ. Борба против вакцине је борба против темеља медицине и борба за опстанак болести. Велику Бритранију је захватила епидемија морбила јер су почели да верују у хомеопатске вакцине. Тамо је антивакциони лоби оборио вакцинацију на 30 до 40% вакцинсаних. Имате Немачку која не може да заустави морбиле. Да ли је то нама потребно, да ли стално морамо да слушамо богате и развијене, е па овог пута нису у праву ! Ми имамо бољу вакцинацију и бољу имунизацију и немамо уопште морбиле у земљи. Зашто Швеђани морају да буду много бољи од нас и обезбеде вакцинисаност од 70% и да потпуно мирно гледају експеримент који се спроводи у Европи.

Сада треба изаћи пред родитеље који чак нису ни скептични већ мисле тврдо против. Зашто смо дошли у ову ситуацију − зато јер није било оваквих разговора и нисмо о томе причали јер је мало оних који раде овај посао из убеђења. Изјавио сам да нема не треба ни Старзбур ни Светска здравствена организација да каже јер имамо врло јасне податке из Србије да је ово пандемијски процес. БИО САМ СА ПРОФЕСОРИМА који раде 30 година и који кажу да никада у животу нису видели овакве пнеумоније као сад. Овакву сумњичавост нисмо очекивали. Овим ће морати да се позабаве и социолози, психолози али и психијатри јер се ради о колективном неповерењу које постаје озбиљан проблем. Имамо срећу што је блага епидемија и што у оваквим условима не може да буде више од 500 до 1000 мртвих и то је најгоре што може да се деси, али проблем је што су ови људи могли бити спашени, а ми то нисмо урадили.

Када се ради о ВАКЦИНАЦИЈИ ДЕЦЕ могу да кажем да на срећу деца не обољевају од тих најтежих форми сем кад су млађа од 2 године али ни једно дете не мора да оболи јер имамо потпуно безбедну вакцину. Сада је грип, бар у Београду, прешао на групу од 20 до 29 година и ту не можемо радити интервентне мере као у просвети. И ту се сада бележи раст, а ово су подаци буквално од прошле недеље. После 31. јануара ефикасност вакцинације ће бити све мања што не значи да не треба да се спроводи.

На питање када смо заштићени од тренутка примања вакцине , Кон је рекао да се по вакцинацији, антитела стварају већ трећег или четвртог дана али да она не пружају заштиту, односно да пуна заштита иде тек после три недеље, а код хроничних болесника и касније.

Весна Влајић је истакла да "ми у просвети нисмо толики ауторитети да би могли да убедимо људе за или против. Ипак сте ви ти који сте својим ауторитетом требали да створите такву климу."

− Потпуно је обрнуто, чини вам се, јер да ја имам ауторите уопште не би била оваква ситуација. Да ја имам ауторитет на би било 164.000 вакцинисаних него 1.600.000. О томе говорим и зато се ради о снази разговора, морају да буду људи који ће овако да мисле и говоре и то не морам уопште да будем ја. Ви мислите да немате ауторите, али ако имате убеђење итекако ћете имати и ауторитет. То је само питање убеђења, а не ауторитета − одговорио је Кон.

др Гордана Рушчуклић , педијатар у нашем Дому здравља је рекла да се налази у врло непријатној ситуацији јер је на задатку да спровођења задртаних мера.

− Јуче сам била у ОШ "Свети Сава" и разговарала са родитељима. Људи су јако скептични, мени јуче један човек каже − Докторка, ја имам у вас поверења али немам поверења шта је онај тамо ставио у вакцину. Ја му одговрим да ја имам поверења да није ништа лоше ставио, зар мислите да бих ја сама себи дала нешто што не ваља. Створен је јак негативизам. Тешко је причати о нечему у шта не верујете. Обишла сам неколико школа и могу искрено да кажем да нисам убеђена да сам било коме променила мишљење. Ја сам једини педијатар који се вакцинисао у нашем Дому здравља и први пут у животу сам скептична, а иначе сам велики оптимиста − резигнирано је рекла др Рушчуклић.

Осврнувши се на проблем неповерења и мотивације људи на вакцинацију, др Предраг Кон је рекао да је било предлога да се сликају људи који су оболели и налазе се на респиратору.

− И то нам замерају, али ми смо у почетку донели одлуку да етички штитимо сваког појединца. Могли смо и сахране да снимамо али мени је то тако дегутантно и неприхватљиво, међутим ови који се баве медијима почињу врло озбиљно да размишљају да се тако нешто ради. Пошто је тај удар антивакционог лобија тако јак онда је можда и неопходно приказивати такве трагедије − закључио је др Кон.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.