logo

Актуелности

Обележен Дан ослобођење Младеновца у Првом светском рату

 

 

Друштво за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године и представници градске општине Младеновац обележилу су 31. октобар, Дан ослобођења Младеновца у Првом светском рату.

Венце на споменик Српском ратнику положили су Наташа Јовановић, члан Привременог органа градске општине Младеновац и представници младеновачке подружнице Друштва, у чијој организацији је изведен уметнички програм на платоу испред споменика.

Новинар и публициста Милосав Влајић и Марко Стојановић, говорили су о победоносном походу трупа Прве армије српске војске под командом Петра Бојовића која је од пробоja Солунског фронта у ноћи између 14. и 15. септембра 1918. године ослободила целу тадашњу Србију. 

Зоран Милановић из Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године, захвалио се присутнима на обележавању овог дана и поштовању према свим знаним и незнаним јунацима који су своје животе уградили у темељ модерне Србије.

 

Младеновац је ослобођен 31. октобра, а трупе војводе Петра Бојовића освануле су на улицама Београда 1. новембра, продрле 600 километара у дубину окупиране територије и наставиле даље напредовање преко Саве и Дунава.

Иако је немачки цар Вилхем Други рекао о Србима - "Жалим што овај јуначки народ није био мој савезник", требамо се подсетити да је Србија крај рата дочекала осакаћена и разорена. Од око пет милиона становника колико је имала пре рата, у борбама и од болести страдало је више од милион и двеста хиљада људи.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.