logo

Актуелности

Флора и фауна Младеновца

altИзложба "Биљни и животињски свет Младеновца" отворена је 20. јула у Центру за културу и туризам. На фотографијама су приказане и описане познате и мање познате биљне и животињске врсте које се могу наћи на територији наше општине.

Поставку су припремили Александар Марковић и Јелица Новаковић са Биолошког факултета и Немања Марковић са Археолошког факултета док су аутори фотографија Гаврило Гардаш, Марко Шћибан и Александар Симовић.

Како су аутори истакли ради се о едукативној природњачкој изложби која до сада није виђена код нас.

- Наш циљ је био да представимо врсте које су опште познате али и оне које су мање познате, од врста која егзистирају у нашем непосредном окружењу на Космају, као што су шкорпије до орхидеја и ружа које су свима познате. Изложба је едукативног карактера, нисмо људе замарали са тешким изразима, значи да је за свакога разумљива. Поред флоре и фауне представили смо и фосилне остатке и приказа неких биљака који сведоче о дугом и динамичком процесу који је уткан у еволуцију наше планете - рекао је биолог Александар Марковић, један од аутора изложбе.

- Истина је да веома мало знамо о природном богатству наше општине када је у питању разноврстан биљни и животињски свет. По неким подацима, на територији Младеновца и Космаја има око 550 разних врста биљака затим 51 врста сисара и око 95 врста птица као и бројне врсте инсеката. Циљ изложбе је да покренемо интересовање младих људи али и свих суграђана да мало обрате више пажње на један богат паралелан свет који живи око нас и поред нас - рекао је отварајући изложбу Владан Глишић, председник градске општине Младеновац.

Са почетком школске године, 1. септембра, изложба "Биљни и животињски свет" биће представљена у свим основним школама на територији општине Младеновац.

alt alt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.