logo

Актуелности

Најава прославе Младеновачке литије

 

Литургијом у Младеновачкој цркви, проласком литије улицама града и резањем славског колача, у недељу, 20. јуна, биће обележена литија Градске општине Младеновац − Силазак Светог Духа на апостоле, у народу позната и као Духови, односно Света Тројица.

Света Литургија у Храмуј Успења Пресвете Богородице почиње у 7:30. Предвиђено је да литаија пође из цркве Успења пресвете Богородице око 9:15 сати. Литија ће проћи улицама Краља Александра Обреновићака, Војводе Путника, Краља Петра Првог и Јанка Катића до зграде општине, где ће се око 9:30 обавити обред резања славског колача. Након тога, литија ће се традиционално наставити до Записа - Старог храста у улици Јанка Катића.

Након литије у порти Храма ће бити послужење за све присутне, а пригодан културно-уметнички програм ће извести чланови КУД-а "Војвода Јанко Катић 1896." из Младеновца.

На празник Свете Тројице под у храмовима покрива се травом, поред зидова се прислањају гране липе или неког другог дрвета, а иконе се ките цвећем. На Духове у храму народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће у торбама и ташнама јер верују да ће их Бог заштитити од разних несрећа које могу да их снађу.

Позивамо вас да дођете да заједно прославимо славу нашег града.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.