logo

Aktuelnosti

Najava proslave Mladenovačke litije

 

Liturgijom u Mladenovačkoj crkvi, prolaskom litije ulicama grada i rezanjem slavskog kolača, u nedelju, 20. juna, biće obeležena litija Gradske opštine Mladenovac − Silazak Svetog Duha na apostole, u narodu poznata i kao Duhovi, odnosno Sveta Trojica.

Sveta Liturgija u Hramuj Uspenja Presvete Bogorodice počinje u 7:30. Predviđeno je da litaija pođe iz crkve Uspenja presvete Bogorodice oko 9:15 sati. Litija će proći ulicama Kralja Aleksandra Obrenovićaka, Vojvode Putnika, Kralja Petra Prvog i Janka Katića do zgrade opštine, gde će se oko 9:30 obaviti obred rezanja slavskog kolača. Nakon toga, litija će se tradicionalno nastaviti do Zapisa - Starog hrasta u ulici Janka Katića.

Nakon litije u porti Hrama će biti posluženje za sve prisutne, a prigodan kulturno-umetnički program će izvesti članovi KUD-a "Vojvoda Janko Katić 1896." iz Mladenovca.

Na praznik Svete Trojice pod u hramovima pokriva se travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće u torbama i tašnama jer veruju da će ih Bog zaštititi od raznih nesreća koje mogu da ih snađu.

Pozivamo vas da dođete da zajedno proslavimo slavu našeg grada.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.