logo

Култура

Центар за културу добио директора

Центар за културу добио директора Скупштина Београда именовала је јуче директоре више установа културе чији је оснивач град Београд. Тако је уместо Саше Марковића, за новог директора Центра за културу Младеновац именован Ненад Љубеновић.

Професор и акордеониста (харомоникаш), Ненад ЉУБЕНОВИЋ , рођен је у Београду где је стекао основно и средње музичко образовње у школи "Др. Војислав Вучковић" у класи проф. Радмиле Станишић. Музичко образовање наставља на Националној Музичкој академији Украјине "Петар Иљич Чајковски" у Кијеву у класи проф. Владимира Булавка и доц. Павела Фењука. Дипломирао је годину дана пре рока са највишом оценом.

Период од 2001-2004 године проводи у Немачкој студирајући са доц. Мирјаном Петерсол и проф. Гудрун Вал. Лауреат је више домаћих и међународних такмичења. Наступао је на фестивалима савремене музике у Кијеву, Каселу, Висбадену. Премијерно је изводио дела неколицине композитора: Миклоша Мароша (Шведска)- Koncerstaz, концерт за хармонику и гудачки оркестар, Александра Шћетинског (Украјина) - 4 инвенције и Кевина Мориса (Канада)- Wind Sketches. Активно концертира широм Европе. Радио је као професор хармонике у музичкој школи "Др. Војислав Вучковић", где је обављао и функцију шефа хармоникашког одсека.

У једном од интервијуа београдској "Политици", Љубеновић се осврнуо на судбину хармонике и на питање ко је крив што нема више студената хармонике у Србији.

– Част народној музици, али они су готово присвојили овај инструмент, а "народњака" има разних... И оних који мисле ако окаче хармонику на рамена да су заиста прави музичари. Управо је то разлог за поменуте предрасуде према овом инструменту. Њих препознајете код оних који одлучују да ли ће се овај "национални" инструмент учити на нашим академијама, и код наших композитора, и код креатора музичких програма... Због тога смо ми најшколованији сада приморани на лаку контраофанзиву: тражимо мало више простора у нашем музичком животу и да покажемо оно право, најлепше лице хармонике – рекао је Љубеновић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.