logo

Култура

Празник домаћег филма – "СОФЕСТ 09"

Празник домаћег филма – "СОФЕСТ 09" Дефилеом редитеља и глумаца у олдтајмерима кроз главну улицу у Сопоту уз музичку пратњу гудачког квартета "Интермецо", и незаобилазни ватромет у Сопоту ће 2. јула бити отворен филмски фестивал "СОФЕСТ `09". Фестивал ће 6. јула затворити глумица Милена Дравић.

На фестивалу ће бити приказани филмови "Чекај ме, ја сигурно нећу доћи", "Друг Црни у НОБ-у", "Тамо и овде", "Зона мртвих", "Свети Георгије убива аждаху", "Живот и смрт порно банде", "Турнеја", "Београдски фантом", "Хитна помоћ" и три дечија филма, "Хотел за псе" и "Чудовишта против ванземаљаца" из продукције Дримворкса и "Трка до уклете планине" из продукције Волта Дизнија.

Званични жири донеће одлуке о пет награда – статуета СОФЕСТ-а (за најбољи филм, режију, сценарио, женску и мушку улогу), а домаћин фестивала, Центар за културу – Сопот именоваће трочлани жири публике, који ће доделити награду публике, статуету "Слобода".

Ивана Авжнер, градски секретар за културу, рекла је да СОФЕСТ представља једну од 11 градских манифестација и да је град Београд предузео све да и овогодишњи фестивал протекне у најбољој атмосфери.

– Иако смо због програма штедње буџете за многе манифестације морали да умањимо, то смо учинили пре свега за оне веће, док су мање манифестације по обиму, попут СОФЕСТ-а, остале на прошлогодишњем нивоу. На тај начин успели смо да изађемо у сусрет свим захтевима организатора, желећи да одржимо традицију која траје много година уназад, награђујући најбоље филмове који су снимљени током протекле године – казала је Ивана Авжнер.

Горица Мојовић, председница Одбора фестивала, истакла је да се Сопотски филмски фестивал од осталих издваја по томе што је једини фестивал домаћег филма.

– Поред тога, филмови се у Сопоту приказују у веома добрим техничким условима. Тон и слика су добри, сала је климатизована и обезбеђени су сви други услови који су потребни за добро приказивање филмова. Сала у Сопоту је једна од три у граду која располаже "долби" системом. Једна од карактеристика ове манифестације је посвећена и бројна публика, каквом може да се похвали мали број фестивала у земљи, а заузврат ову манифестацију увек посећују редитељи, сценаристи, глумци и сви други протагонисти филмова који се такмиче на СОФЕСТ-у – рекла је Горица Мојовић.

Живорад Милосављевић, председник општине Сопот, одао је признање и посебно се захвалио граду Београду који је учинио све што је било потребно да се и овогодишњи фестивал одржи на нивоу који је био и претходних година.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.