logo

Култура

Победници из Русије

Наком 15 дана пута и боравка, пређених близу 3.000 километара и на температури која се приближавала 20 подеоку испод нуле, момци и девојке из КУД "Шумадија" вратили су се са освојеним првим местом у конкуренцији од преко 40 ансамбала из целе Русије. На сцени, плес, песма, фолклор, народни инструменти. Жири – сами професионалци. Откривају младе таленте – што је један од циљева конкурса. Отуда и назив - "Драгуљи Русије."

Дејан Чокић је доделио Плакету општине Младнеовац КУД-у "Шумадија" за успех постигнут на Традиционалном фестивалу "Драгуљи Русије" одржаном од 4. до 7. новембра у Иванову.

– Морам да признам да за све ово време колико сам заменик председника нисам ништа слично доживео. Да вам цела сала од хиљаду и по људи аплаудира 15 минута и да су вас два пута враћали на бис. Захваљујући вама, најбољим амбасадорима наше општине, и ја сам се осећао много више од заменика председника општине. Оно што ми је драго је да акција побратимљења са Ивановом, покренута пре годину дана, полако добија свој епилог. Ми смо на корак од тог великог успеха.

Договор је да 14. фебруара дође Градоначелник и његови сарадници када би требало да потпишемо Уговор о побратимљењу, а сада смо потписали протокол о сарадњи између Младеновца и Иванова. Хвала вам што сте учинили да будемо поноси на то што смо Младеновчани – рекао је Чокић.

Дејан Тодоровић, замник председника КУД "Шумадија", пренео је искуства са далеког и занимљивог пута. Он се захвалио општини Младнеовац на пруженој шанси да представљају своје село, град и државу у Иванову.

– Ми смо тамо били 14 дана и учествовали на фестивалу "Драгуљи Русије", на којем су учествовали представници из 50 руских региона. Од Сибира до југа Русије. Ми смо тамо представљали нашу општину и освојили прво место у конкуренцији свих учесника.

Поред овог лауреата ми смо добили признање и као представници своје државе, а и наш оркестар је понео високо признање.

Није било лако, то су људи који се баве културом професионално на један сасвим другачији начин него код нас.

Највише бих се захвалио господину Чокићи који је имао увек слуха за наш рад и наше залагање – рекао је Тодоровић.

 

   Фолклор као наука

   Систем школовања у Русији је много другачији него код нас. Млади Руси се далеко пре одлучују шта ће радити у животу него ми. Тако је и фолклору. Тодоровић каже да су саме сцене на којима се наступа импресивне јер сала у којој су они наступали је ранга нашег "Сава центра".

   Такође, први кораци сценског наступа се праве веома рано. Цела област је дигнута на ниво науке, док је код нас мотив сасвим другачији - очување традиције. Суштина је да тамо не може да игра свако, а код нас може да игра свако ко има добру вољу. Ако си учио школу играћеш, ако не нема шта да тражиш – закључио је Тодоровић и њихвова очекивања пред наступ описао речима "Као да сте отишли Бразил да у фудбалу победите Бразилце."

Зоран Јоцић, члан организационог одбора "Српског летњег фестивала", који се нашао у логистичкој улози и менаџера "Српског летњег фестивала", каже да му је циљ био да оствари контакт са што више руских ансамбала у циљу будуће међусобне сарадње.

 

 

– У Русији не постоји много фолклорних фестивала као код нас. Овај пут је доста значио, колико њима, толико и нама. Мислим да је најзначајније што смо отворили врата другим српским ансамблима да наступају у Русији.

 

Ово је добар пример сарадње локалне самоуправе и нас из цивилног сектора који се бавимо културом, како може цела прича да се подигне на један виши ниво и на обострано задовољство.

Ипак, мислим да нам у овом тренутку недостаје једна карика која је битна. То је Младеновачка привреда која није довољно присутна у овој причи.

Спајањем привредника и нас добили бисмо праву екипу за праве резултате, а на опште добро и корист целе наше општине – рекао је Јоцић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.