logo

Култура

Почетак снимање "Варвара" у марту

Продуцентска кућа СЕНСЕ почела је припреме за снимање дугометражног играног филма "Варвари" чије је снимање заказано за почетак марта на локацијама у Младеновцу и Београду. Сценарио и режију овог дебитантског играног филма потписује наш суграђанин Иван Икић.

Кроз причу о Луки, вођи навијача локалног фудбалског клуба, филм "Варвари" говори о манипулацији омладином кроз мржњу и обмане, која резултира кулминацијом њиховог беса и очаја за време протеста поводом одвајања Косова 2008. године. Одраслог без праве шансе, Луку низ догађаја, па и сазнање да му је отац за кога је мислио да је нестао на Косову, жив, доводи до ситуације у којој се он одлучује на обрачун са средином која га окружује.

Иначе, кастинг за филм "Варвари" је у току, али већина улога биће поверене натуршчицима, са жељом да филм пренесе искреност и аутентичност младе генерације. Филму "Варвари" додељена су средства за финансирање продуцкије на прошлогодишњем конкурсу Министарства Културе РС, где је једногласно изабран за подршку. Поред тога, подржан је од стране Филмског Центра Србије на конкурсу за развој сценарија, од стране Секретаријата за културу Града Београда, и Општине Младеновац која ће издвојити средства за реализацију овог пројекта.

"Варвари" су такође и победник источно-европског филмског форума Балкан Фунд 2010 у Солуну.

ИВАН ИКИЋ је рођен 1982. у Београду. Завршио Филмску и ТВ режију на Факултету Драмских Уметности у Београду као студент генерације. Учествовао на Bеrlinаlе Таlеnт Cамpus-у 2008 и Bеrlinаlе Dоh Clinic -у 2008. Режирао више документарних и краткометражних филмова, као и рекламних спотова. Документарни филм "Тарот Србија!" остварио велики успех како у земљи тако и на иностраним фестивалима.

ВАРВАРИ

Писац сценарија: Иван Икић
Редитељ: Иван Икић
Фотографија: Милош Јаћимовић
Сценографија: Зорана Петров
Костим: Биљана Гргур
Монтажа: Драган Петровић
Трајање: 90 мин (0 м)
Жанр: драма

СИНОПСИС

(Милан Стојановић, продуцент SENSE Production доставио нам је синопсис филма.)

17. фебруар 2008 - Косово је прогласило независност, а влада Републике Србије одлучује да организује велике демонстрације у Београду, на којима би грађани изразили свој протест. Младеновац, некадашње индустријско место на ободу Београда. Лука је тинејџер на прагу пунолетства и вођа навијача локалног друголигашког клуба који се бори за улазак у прву лигу. Одрастао без праве шансе и без оца, у дисфункционалној породици избеглица са Косова, принуђен је да ради ситне послове на ивици закона због којих се налази  на условној казни. Тензија због отцепљења Косова расте и приближава се дан великих демонстрација на које Лукина навијчка група треба организовано да крене.

Под притиском опште атмосфере и личних проблема у породици, Лука изгуби живце и повреди најбољег фудбалера тима за који навија, због чега на себе навуче бес власника клуба и ближег окружења.
Када стигну у Београд,  хулигани из Лукине групе разбијају излоге и краду обућу. Лука коначно стигне до запаљених и разбијених амбасада, али нереди су већ завршени и он, схвативши бесмисао свега тога, одлучује да, уместо на демонстрације, оде да пронађе оца који га је као малог напустио.

Коначно, Лука се враћа у Младеновац да се суочи са последицама онога што је урадио.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.