logo

Култура

Почео "Театар у једном дејству"

Tрадиционални седми младеновачки Позоришни фестивал Театар у једном дејству са овогодишњим мотивом "Еxтреми", почео је вечерас представом "Хенри VI". У такмичарском програму до 10. октобра предстоји нам још пет представа селектора Жељка Хубача.

Поред вечерашње, у званичној фестивалској селекцији су и две представе Атељеа 212 - "Пошто паштета" у режији Снежане Тришић, која игра сутра, и "Плодни дани" копродукција са Културним центром Панчева у режији Бориса Лијешевића. Следе "Пресрећни људи" Српског народног позоришта из Новог Сада по концепту Предрага Штрпца и "Кумови" Звездара театра у режији Душана Ковачевића.

Представе конкуришу за једину фестивалску награду за најбољу представу, о чему одлучује жири у саставу: Владимир Стаменковић, Ана Софреновић и Владимир Арсић.

Савет Позоришног фестивала чине председник, редитељ Димитрије Јовановић и чланови Душан Стојковић, Милан Митрашиновић, Горан Јефтић, Магдалена Перенчевић, Иван Икић, Ненад Љубеновић.

Отварајући изложбу фотографија Глоб фото Блог, аутора Зорице Јанковић, Жељко Хубач је рекао да фестивал има наслов који је савршено легао на ово време.

– Екстреми, тако страни нашем менталитету, били су нам повод за овај фестивал. Ми се бавимо једним екстремом с обзиром да је у овој сезони продукција таква каква јесте и да је било је заиста екстремно тражити праизведбу. На срећу, постоје још увек позоришта која се баве истраживањем, експериментом и новим текстовима, а својеврсни екстрем је да и ово вече отвара представа која је копродукција са славним "Глоб Театром" из Лондона – рекао је Хубач.

Ненад Љубеновић, директор Центра за културу Младеновац истакао је да је овај фестивал дневни лист "Данас" уврстио међу десет најбољих позоришних фестивала у Србији. Он је рекао да то представља велико задовољство али и велику обавезу за цео тим да ради још боље и још више. Љубеновић се захвалио граду Београду и општини Младеновац који су на прави начин подржали ову традиционалну манифестацију.

У име генералног покровитеља фестивала, градске општине Младеновац, фестивал је званично отворио Дејан Чокић, председник општине Младеновац. Чокић је рекао да је пуна сала биоскопа представља најбољу потврду да наш град има позоришну традицију и публику.

– Искористио бих прилику да поздравим господина Александра Пековића, заменика градског секретра за културу, који је лично, као и град Београд, помогао доста да наш фестивал живи и траје. Убеђен сам да ћемо уживати у фестивалским данима које ми Младеновчани током целе године са нестрпљењем очекујемо.

Желим да се захвалим свима који су уградили труд, знање и енергију у темеље нашег позоришног фестивала и тако га учинили незаобилазним догађајем на културној сцени Србије. Иако смо сведоци да је у тешким временима култура прва на удару, заједнички смо се потрудили да наш фестивал опстане упркос свим околностима. Публици желим да ужива у позоришној уметности, а нашим гостима да се пријатно осећају у Младеновцу и наравно, да следеће године будемо опет заједно. Такође, искористио бих ову прилику да уручим један скроман поклон господину Пековић који је заиста дао огроман допринос развоју културе у нашој општини – рекао је Чокић.

Захваљујући на поклону и гостопримству, Александар Пековић, заменик градског секретра за културу, нагласио је да је фестивал, као и претходних година, резултат једне велике посвећености Центра за културу Младеновац, целокупног тима и селектора који су поставили овогодишњи програм.

– Наравно, највећа, пре свега финансијска подршка, стигла је од општине Младеновац и Секретаријата за културу града Београда. Када говоримо о економској кризи веома је забрињавајуће да је култура прва на удару што је посебно узнемирујуће јер култура и писменост представљају духовну снагу једног народа.

Убеђен сам да ће фестивал трајати јер лично познајем овог младог човека који је председник општине Младеновац и који има свест о томе шта култура значи за један народ – рекао је Пековић.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.