logo

Култура

Све боља сарадња са Русијом

Поводом Светог Серафима, славе Друштва српско – руског пријатељства, делегацију ове организације и госте из амбасаде Руске федерације јуче је угостио је Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац.

Младновачка подружница Друштва српско – руског пријатељства организовала је Свечану академију поводом славе Светог Серафима Саровског али и годину дана од оснивања Друштва. Након пријема у општини Младеновац, одржана је Свечана академија у сали биоскопа где су председнику општине Младеновац и општини додељене захвалнице за помоћ у раду Друштва.

Како је речено на јучерашњој свечаности, рад подружнице Друштва српско – руског пријатељства у Младеновцу је још један велики корак у приближавању наше општине руској култури, науци и привреди. Друштво српско-руског пријатељства настало je сa циљем јачања и продубљивања вишевековних, живих веза између српског и руског народа, између Србије и Русије.

Поред представника градске општине Младеновац, пријему и програму су, међу осталима, присуствовали и Михаил Денисов, саветник у Руској амбасади, Валентин Кољасев, први секретар Амбасаде Руске Федерације у Београду, Снежана Марковић, заменик председника Друштва српско-руског пријатељства Србије, Елена Колесниченко, директор НВО "Сународници у Србији - Словенски мост", Велибор Стевић, представник Фондације "Карић".

Поздрављајући госте, Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, је честитао Друштву српско-руског пријатељства славу, Светог Серафима као и годишњицу од оснивања Друштва.

– Морам да кажем да ми данашње признање предствља велику част и лично задовољство јер га доживљавам као потврду да је залагање општине Младеновац уложено у јачање веза са Русијом оправдано, препознато и признато.

Братимљењем Младеновца и Иванова отворили смо врата за сарадњу са Русијом у различитим областима. Упркос удаљености два града од готово 3.000 километара успели смо да успоставимо мост преко којег ће у месецима и годинама које долазе прелазити људи, рад, познанства, послови и пријатељства. Колико ће та сарадња бити интензивна зависи од обе стране, али оно што ме радује је да ту сарадњу више нико неће моћи да заустави.

Као председник градске општине Младеновац, захваљујем се свима вама на залагању за јачање и продубљивање вишевековних веза између српског и руског народа и желим вам да у томе истрајете. Желим да наставите јачање вашег рада како би што више наших суграђана учествовало у приближавању два народа – рекао је Чокић.

Михаил Денисов, саветник у Руској амбасади, похвалио је интересовање које влада у Србији за приближавањем руској култури, науци и привреди.

– Нама је веома драго што показујете интерес за успостављање веза са Русијом на свим нивоима. Ова година је за Русију веома значајна, пре свега због прославе 40 - годишњице руског императорског дома Романових, затим 80 - годишњицу отварање Руског дома у Србији. Много наших сународника је живело и радило у Србији и то не можемо да заборавимо јер је то наша заједничка историја. Хтео бих све да вас позовем да учествујете у раду Друштва српско - руског пријатељства и да изразим нашу велику захвалност председнику општине Дејану Чокићу који је допринео јачању веза са Русијом. Надамо се да ће ова године бити огроман корак напред у односима два народа и државе, јер почињемо изграду јужног тока гасовода и бројне економске пројекте што би могло драстично да промени економску ситуацију у Србији – рекао је Денисов.

На помоћи Друштву од стране градске општине Младеновац, захвалио се и Стојан Арсић, председник подружнице Друштва.

– Драго ми је да су данас са нама гости из самог врха Руске амбасаде који су дошли да нам укажу част што показује да су и они свесни блискости два народа и наших напора. Захвалио бих се и општини Младеновац на сарадњи јер смо добили прилично велику канцаларију после годину дана постојања. То нам омогућује да почнемо са организовањем учења руског језика, а увек смо отворени за све предлоге и сугестије – рекао је Арсић.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.