logo

Култура

Новогодишња изложба старих заната

Новогодишња изложба старих занатаПрва новогодишња изложба уметничких и старих заната и производа домаће радиности одржава се данас од 08 - 18 часова у Холу зграде општине Младеновац. Своје рукотворине представило је једанаест излагача, наших суграђана, који се баве израдом уметничких предмета. Јасминка Прокић , помоћник председника општине Младеновац, задовољна је организацијом и посећеношћу прве новогодишња изложба старих заната коју организује Градска општина Младеновац.

− За први пут имамо довољно излагача који су представили своје радове од хеклања, веза, дубореза, предмета од камена и дрвета. Као што видите има заиста прелепих експоната, а желела бих да кажем да смо ове године доста урадили на промоцији старих заната и народног стваралаштва. Имали смо изложбу сличног типа под називом "Младеновачки корзо 21. века", која је била веома посећена, а одржана је поводом Дана општине. После тога прикључили смо се пројекту подршке старим занатима, Министарства трговине и услуга Републике Србије. Конкретно, урадили смо списак лица и радњи који се баве уметничким и старим занатима и они су већ прикључени јединственој електронској бази података Републике Србије. Министарство је образовало фонд којим ће помагати развој народног стваралаштва, а и Градска општине Младеновац се укључила у тај програм јер је и ово вид подршке запошљавању људи у данашње време кризе − рекла је Прокићева.

Љиљана Стевановић бави се ткањем већ десет године и како каже, њени радови су спој традиције и савременог. Иако је умеће ткања, веза и плетења наследила од мајке, Љиљана нам каже да је све више младих који се интересују за ову врсту рада.

− За дивно чудо све је више девојака које су добри ученици студенти, а које долазе код мене да им покажем како се тка. Данашња изложба је јако маштовита и има људи који се баве разним стварима, а ја бих позвала још суграђана који су маштовити, а који немају можда храбрости да се појаве да се удружимо и правимо заједничке изложбе без обзира којом се делатношћу бавимо.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.