logo

Култура

Чари баташевске Венере

Чари баташевске Венере Предмети стари више од 6.000 година од печене земље, камена и костију, међу којима се истичу велике камене посуде, жртвеници и фигурине, доступни су посетиоцима Конака кнегиње Љубице где се одржава изложба "Баташево – насеље из старијег неолита".

Експонати потичу са археолошког налазишта Баташево, код Младеновца, и пронађени су 1998. године када је локалитет откривен приликом радова на гасификацији, као и од 2004. до 2007. када је ископавање настављено.

Поставка, чији је аутор археолог Велибор Катић , представља пресек досадашњих сазнања о насељу и жељу да се прикажу елементи значајни за разумевање неолитске културе и богатство културног наслеђа на тлу Београда. Најзначајнији до сада откривени предмет на овом налазишту, према Катићевој оцени, јесте Баташевски питос – добро очувана керамичка посуда висине око 60 и пречника 55 центиметара, рељефно украшена отисцима речних шкољки, споља и унутра обојена у црвено.

Катић додаје да су посуде најважнији предмети са налазишта Баташево не само због димензија и очуваности, већ и због лепоте, јер показују да је човек који их је произвео био испред свог времена иако је реч о далекој прошлости. Осим посуда, међу предметима од печене земље значајне су и фигурине, а посебно место заузима баташевска Венера. Припада типу старијих неолитских фигурина на којима су жене приказане са наглашеним атрибутима плодности. Да је реч о раритету потврђује и то што је код нас из тог периода позната још само једна таква, откривена на локалитету Доња Брањевина у општини Оџаци.

Баташево, према Катићевим речима, помера старосну границу за око 1.000 година у односу на познату винчанску културу. Досад пронађени предмети указују на то да је реч о већем организованом насељу из старије неолитске фазе, и да је представљало центар керамичке производње, првенствено посуда типа баташевског питоса.

Делови текста пренети из дневног листа "Политика" од 11. јуна, аутора А. Маринковић

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.