logo

Образовање

Победници квиза "Зелена слагалица"

Основна школа "Милица Милошевић" из Јагњила победник је квиза "Зелена слагалица", такмичења у којем су еколошко знање одмерили ђаци свих младеновачких основних школа.

Финале квиза "Зелена слагалица" одржано је 23. априла у великој сали градске општине Младеновац. После неколико елиминационих рунди до финала су стигли основци из школа "Коста Ђукић" и "Милица Милошевић" из Јагњила. У узбудљивом надметању више среће је имала екипа ОШ "Милица Милошевић" из Јагњила која је победник овогодишњег такмичења. Победницима и другопласираној екипи уручене су пригодне награде, предмети израђени од рециклираног материјала.

Учеснике квиза поздравила је Оливера Максимовић, члан Већа за комуналне делатности и заштиту животне средине и поручила им се истим жаром боре и за животну средину.

– Рециклажом тоне папира чува се 17 стабала дрвета, уштеди се око 4.000 киловата електричне енергије и око 30 кубика воде. Уз то, загађње ваздуха приликом обраде отпадног папира је за 60 одсто мање од производње папира из других сировина, попут дрвета.

Како нам је рекла Весна Јанковић, координатор пројекта из Одељења за комуналне, грађевинске и послове заштите животне средине, ученици су на најбољи начин проверили и показали знање из области заштите животне средине.

– Поводом 22. априла Дана планете Земље ГО Младеновац је организовала излет на Космај, финале "Зелене слагалице" и изложбу Уметност рециклаже. У ове акције су били укључени ученици и наставници свих матичних основних школа на територији ГО Младеновац, односно "Момчило Живојиновић", "Свети Сава", "Коста Ђукић", "Живомир Савковић"- Ковачевац, "Биса Симић" - Велика Крсна, "Милица Милошевић"-Јагњило и "Бора Лазић"- Влашка. Уз помоћ Планинарског клуба "Гребен" трасирана је стаза од Змајевца, преко манастира Кастељан, Костурнице, манастира Тресије до споменика на врху Космаја. То је била прилика да учесници квиза заједно са наставницима провере практично знање о Космају, његовим природним лепотама и богатству биљног света – рекла је Јанковићева.

Иначе, за већину ученика ово је био први планинарски излет и први на овај начин освојен планински врх. Траса је била дуга 8 км, али уз смех, причу и одмор брзо се стигло до врха Космаја. Ђаци су научили како да препознају и прате планинарске ознаке, шта су чеке и хранилице, које биљке могу да користе у исхрани,  како да штеде снагу и да стигну до одређеног циља.

Акција "Мој Младеновац" трајаће до краја школске године, а по интересовању наставника и ђака наставиће се и идуће године.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.