logo

Образовање

Светски дан без аутомобила и у Младеновцу

Светски дан без аутомобила и у Младеновцу У оквиру Европске недеље кретања, која се ове године обележава под слоганом "Чистији ваздух за све", јуче је у младеновачкој главној улици обележен Светски дан без аутомобила. Малишани из наших вртића и основних школа "протерали" су јуче аутомобиле из дела улице Краља Петра I која је у поподневним часовима била затворена за саобраћај.

Школарци су имали прилику да у друштву родитеља, учитеља и васпитача дају машти на вољу и на градском асфалту оставе своје цртеже али и да одиграју фудбалску утакмицу на "мале голиће" са представницима општине Младеновац (Вулиновић П. , Пауновић. И и Вулиновић Б. ) која је на обострано задовољство завршена нерешеним резултатом 3 : 3.

Иначе, у Европи је Дан без аутомобила први пут организован почетком деведесетих година двадесетог века и у акцију се до сада укључило преко 1000 европских градова. Главни циљ овог дана је јачање свести јавности о озбиљном нарушавању животне средине узроковане прекомереним коришћењем аутомобила као и подстицање повратка пешака, бициклиста и јавног превоза у градско средиште. Реч је о иницијативи Европске уније којом се промовише одржив превоз у градовима те подиже свест грађана о користи за здраву околину и квалитет живота.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.