logo

Здравство

Срце убија Србе

Срце убија СрбеАналитичка студија Института "Батут" указала је да грађани Србије споро мењају ставове и још спорије прихватају личну одговорност за сопствено здравље. Становништво Србије највише је оптрећено незаразним болестима, а реч је о болестима срца и крвних судова, цереброваскуларним, малигним, хроничним болестима плућа, униполарној депресији, дијабетесу. Током 2007. од исхемијске болести срца дневно је умирало 35 становника.

У Србији сваки други становник умре од болести срца и крвних судова, а сваки пети од малигних тумора, тако да си у нашој земљи водећи узроци смрти готово истоветни оним у Европи. Болести срца и крвних судова су, без сумње, на првом месту. Оне су узроковале 56 одсто смртних исхода, а готово свака пета особа умрла је од малигнух тумора.

Током последње деценије, највећи пораст у умирању у Србији забележен је од малигних болести и дијабетеса – наводи се у студији Здравље становника Србије, Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" која је обухватила период од 1997. до 2007. године. Дијабетес у нашој земљи је четврти узрок смртности. Тренд умирања од шећерне болести је у порасту, а стопе морталитета биле су готово двоструко веће него у земљама ЕУ.

Пет водећих узрока оптерећења болестима за мушкарце били су исхемијска болест срца, шлог, рак плућа, саобраћајни трауматизам, униполарна депресија. Истовремено, код жена је на првом месту шлог, униполарна депресија, исхемијска болест срца, рак дојке и дијабетес.

Тако је истраживање здравља становништва Србије из 2006. показало је да 33,6 одсто одраслог становништва пуши, 46,5 одсто има повишен притисак, 40 одсто конзумира алкохол, 17 одсто је гојазно, док више од 74 процента није физички активно.

Мушкарци су највише оболевали од рака плућа, колона и ректума, простате, мокраћне бешике, желуца и панкреаса. Код жена, малигни процес најчешће је био локализован на дојци, колону и ректуму, грлићу материце, плућима, телу материце и желуцу. Повреде су водећи узрок смртности у узрасту до 29 година и трећи узрок превременог умирања и инвалидности у нашој земљи.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.