logo

Актуелности

Одржан други Сабор традиционалног народног певања у Јагњилу

 

У присуству великог броја мештана њихових гостију, у порти цркве Св. Апостола Петра и Павла у Јагњилу одржан је други Сабор традиционалног народног певања Шумадије под називом "Ој Јагњило, о мој мио боре". Организатор манифестације је Удружење "Собрашице" из Јагњила, а покровитељ Градска општина Младеновац.

У програму је учествовало седам етно група из целе Шумадије - Изворна група "Црнућанка" из Горњег Милановца, КУД "Љубомир Ивановић Геџа" из Ковачевца, КУД "Прело" из Рабровца, КУД "Војвода Јанко Катић" из Младеновца, Мушке певачке група "Опленачке делије" из Доње Шаторње, "Горски цар" из Јарменоваца" и "Сретењске зоре" из Аранђеловца. Посебни гости на манифестацији су били чланови групе "NIKNIWAN FOLKLORIKO" из Мексика који су одушевили многобројну публику.

У име Градске општине Младеновац манифестацију је отворио председник Градске општине Младеновац Владан Глишић.

 " Част ми је да сам овде са вама у овом прелепом амбијенту Цркве Св. Апостола Петра и Павла чији велики хришћански празник данас обележавамо. Свима који данас славе желим срећну славу.

Данашњи Сабор традиционалног народног певања Шумадије у Јагњилу одржава се са циљем неговања културног наслеђа и очувања традиције и обичаја овог дела Шумадије. Жеља нам је да млади људи покажу своје умеће и таленат кроз певање старих народних песама.

Зато је идеја организатора овог сабора, Удружења "Собрашице" из Јагњила, да на светлост дана изнесе скоро заборављене песме. Али и да подстакне певачке групе из Шумадије и друге ансамбле који не припадају овом простору на буђење овог вида народног стваралаштва.

Велики број гостију и посетилаца данас најбољи је знак да смо успели у жељи да сачувамо наше културне и националне вредности. Зато је наша општина препознала значај одржавања оваквих манифестација и пружа им подршку. Тако још више јачамо  културну и туристичку понуду нашег краја, али афирмишемо и Јагњило као село са свим његовим могућностима и потенцијалима.

Организаторима и учесницима данашњег сабора желим још пуно успешних година, добро здравље, а свим присутнима да уживају у музици и песмама шумадијског краја.", рекао је Глишић.

Самом програму претходила је Света литургија у цркви Св. Апостола Петра и Павла и резање славског колача.

Saborjagnjilo1
Saborjagnjilo10
Saborjagnjilo11
Saborjagnjilo12
Saborjagnjilo2
Saborjagnjilo3
Saborjagnjilo4
Saborjagnjilo5
Saborjagnjilo6
Saborjagnjilo7
Saborjagnjilo8
Saborjagnjilo9

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.