logo

Актуелности

Руси на Селтерсу

Представници Иванова, побратимског града из Русије, посетили су нашу општину и боравили на Селтерсу. Са представницима општине Младеновац и Института за рехабилитацију разговарало се о развијању здравственог туризма и других облика сарадње између два града.

У делегацији града Иванова били су Андреј Палеев, заменик председника Ивановске Думе, Владимир Белјаев, посланик Ивановске Думе и председник Комитета за социјалну политику и Леонид Кошелев, уредник Ивановског дневног листа "Рабочији крај".

Трочалну делегацију из Иванова као и руководство Института за рехабилитацију Београд јуче је угостио Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац. Састанку су присуствовали и Милош Стојановић, заменик председника, Зоран Милетић и Јасминка Прокић, помоћници председника, Добрица Недељковић, члан Већа за здравство и Момчило Савковић, заменик председеника Скупштине.

Током радне посете разговарало се о успостављеним везама између Младеновца и Иванова, два побратимска града, као и додирним тачкама између две општине које би се претвориле у конкретне пројекте за сарадњу.

Госте из Иванова интересовала је Младеновачка Селтерс бања, која је једна од три дела Института за рехабилитацију Београд. На иницијативу Владислава Милојевића, привредника из Младеновца и Радише Ђурђевића, власника Хотела "Михајловац" у Београду и на црногорском приморја разматрана је могућност успостављања туристичких аранжмана Иваново - Младеновац - Црна Гора.

Поздрављајући госте из Иванова, Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, рекао је да се и пре званичног побратимљења, односно потписивања Протокола о сарадњи,  у Иванову увек осећао као код куће.

– Наши добри односи крунисани су управо у мају када смо потписали Протокол о сарадњи. Иначе, поред Горње Радгоне у Словенији, то је друга општина у историји нашег града са којом смо се побратимили. Данас ми је драго што се није све зауставило само на том папиру о побратимљењу, већ идемо корак даље. Убеђен сам да ћемо поред данашње посете Селтерсу радити и на привредној сарадњи. Иваново је познато највише по текстилној индустрији, тако га и зову "Руски Манчестер", јер има пуно фабрика у овој привредној грани. Морам да кажем да је Младеновац некада био препознатљив као индустријиски град, али данас је нажалост од индустрије врло мало остало. Као председник општине не верујем да је могуће повратити ту велику индустрију, евентуално мала и средња предузећа. У овим тешким временима морамо бити и реални и искрени према себи и својим грађанима. Сада смо, као општина, управо препознатљиви по Селтерсу. То је оно на шта наша општина може и мора да се ослони, то је Селтерс, то је воћарство и то је верски туризам којем би морали да развијамо – рекао је Чокић и додао да је жеља општине Младеновац да што више суграђана виде и посете Иваново. Он је подсетио на посету нашег КУД-а "Влашка" које је на фестивалу у Иванову освојило прво место, а чији одлазак у Иваново је организовала градска оптшина Младеновац.

Андреј Палеев, заменик председника Ивановске Думе, захвалио се на гостопримству и позвао Младеновчане да дођу у Иванову крајем маја када се прослављају Дани Иванова.

– То је један велики празник за наш град и наш регион који траје неколико дана и биће ми задовољство да вас проведем кроз наш велики крај. Сигурно је да постоји доста простора за сарадњу, били смо у Руском дому где се сваке године организују скупови кадетских школа, а наш град је и велики образовни центар јер има преко 60.000 студената. Једном речју, што се више будемо дружили, посећивали и разговарали већа је и шанса да нађемо тачке за међусобну сарадњу – рекао је Палеев.

Директорка Института за рехабилитацију Београд, проф. др Милица Лазовић, захвалила се председнику Чокић и Андреју Палееву, на жељи да се Селтерс укључи у сарадњу два побратимска града.

– Када је у питању цео овај крај, морам да кажем да је наш председник општине скроман човек. Има пуно тога што можемо понудити. Младеновац је део Београда, аеродром је на педесет километара, околина је прелепа и ми то можда и не примећујемо, али када се ради о здравој и чистој природи, квалитетној и здравој храни, сви гости који нам дођу из иностранства одушевљени су оним што виде. Селтерс има изузетно лековиту воду, стручно особље, тако да у оквиру тога можемо много тога да понудимо и пружимо. Није никакав проблем да нашим гостима из Русије организујемо и туре за Београд, посете Космају и нашем краљевском дому у Тополи. Потребно је само једном да дођете и све ћете видети – рекла је Лазовићева.

Након пријема код председника општине Младеновац, гости из Иванова су посетили Селтерс бању где их је руководство ове установе провело кроз комплекс и упознало са садржајима које Селтерс нуди својим корисницима. Делгацију из Иванова интересовао је састав воде, број постеља, могућност организованих посета као и Врмац, део Института за рехабилитацију који се налази у Црној Гори.

Владислав Милојевић рекао је да је током посете Иванову доста разговаро о томе шта је то што би могло да повеже наше градове.

– Приликом последње посете сазнао са да у Иванову општина шаље своје запослене, људе који су на буџету, учитеље, професоре, службенике, лекара на опоравак и одмор у Немачку. То је фрапантан податак и одмах се родила идеја да понудимо нешто што је наше, а што је познато у целој Европи, а то је Селтерс. Немамо ни верску, ни језичку баријеру и заиста нема никаве препреке за сарадњу. Надам се да ће управо Селтерс бити језгро будуће сарадње наших градова.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.